Hannah Ryggen på Malmö Moderna Museum

Det finns utställningar som man går genom, i bästa fall tycker till lite om, och så finns det utställningar som berör. I fredags blev jag berörd.

På Moderna Muséet i Malmö visas för närvarande Hannah Ryggens bildvävnader, eller täppen som hon själv kallade dem. Jag har under många år närt en önskan att åka till Trondheim för att besöka hennes museum där, men det har inte blivit av. Nu kom hennes verk i stället till Malmö,
Anledningen till att jag varit nyfiken på henne  är att hon var min pappas kusin. Hannah föddes i Malmö 1894, dotter till Karna och Gustaf Edvard Jönsson. Denne Gustaf Edvard, född  1865, var storebror till min farmor Selma Hulda Olivia, född 1873. Jag har några gamla foton av Hannah i min pappas fotoalbum, och min till Chicago utflyttade faster berättade en hel del om sin kusin Hannah som hamnade i Norge.
Hannah blev först lärare, men övergick sedan helt till konsten, först målning och sedan vävning. Är det månne en hint??
Hannah ansågs förutom att vara en unik konstnär också vara feminist och radikalist .

Hannah Ryggen,

Hannah Ryggen,

Det första jag jag gjorde när jag kom upp på andra våningen på Moderna var att sätta mig med hörlurar och se på den 30 minuter långa  filmen om och med henne från SvTs barndom .
Att se och höra denna kvinna som jag tidigare bara sett på bild, berätta om sitt liv och sin konst på en härlig rotvälska, en blandning av skånska och norska, var inte att känna historiens vingslag, det var att få en lusing av den.  En och annan besökare undrade kanske varför mina tårar rann till en gammal svartvit dokumentär.

Med all info jag kunde få från film och och hörlurar och med de utskrivna informationsbladen i handen började jag sedan gå runt och titta på vävnaderna i de tre rummen.   I varje vävnad finns ett flertal detaljer och berättelser invävda.
Det är svårt att beskriva vilken av täppena som som gjorde störst intryck. Den, 2×3 meter stora  Vi bor på en Stjärna, som normalt hänger i Oslos regeringsbyggnad är imponerande.  Den skadades i en hörnet vid terrorattentatet för några år sedan, men har restaurerats.

Vi lever på en stjärna

Vi lever på en stjärna

6 oktober 1942, samma datum som Tyskland införde undantagstillstånd och avrättade flera personer i Trondheim flydde Hannahs familj. I vävnaden med samma namn syns Churchill i mitten, och Hannas egen familj  på flykt i en båt till höger, På vänstra sidan ligger den ihjälskjutne teaterchefen och ovanför flyger bl a Hitler.
Hannahs tankar om Sveriges neutralitet framgår tydligt i vävnaden Schweden.
De två halshuggna människorna i Morgengry känns även de obehagligt aktuella.

6 oktober 1942

6 oktober 1942

 

 

 

 

 

Morgengry

Morgengry

Schweden

Schweden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag kan inte återge hela utställningen här, bara rekommendera alla som har tillfälle att gå och se den.  Själv ska jag se om den, minst en gång till.  Studentrabatten räcker ett tag till, och den största morgontidningen har också rabatt för sina prenumeranter.

Förresten fick utställningen mig att plocka fram den gamla släktforskningen igen.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Bildvävnader, Hanna Ryggen, Konst, Malmö, MInnen från förr, Moderna museet Malmö, Museer, Släktforskning, Tv-program, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hannah Ryggen på Malmö Moderna Museum

  1. Pingback: Oväntat möte på TV | MacLindhes Ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s