Kåkstäder och politik

Egentligen vill jag inte skriva om politik, men ibland händer det saker som gör att jag bara måste.

Det som triggat igång mig nu är planerna på att eventuellt anlägga en eller flera boplatser för EU-migranter i Lund. Boplatser. Alltså platser där dessa utsatta människor kan parkera sina fordon, bo, slå läger, bygga skjul. Kommunen skulle bistå med mark o bajamajor. Embryon till, och snart fullgångna kåkstäder.

Jag har haft tillfälle att besöka kåkstäder, bl a i Sydafrika, och pratat med både boende i och utanför kåkstäderna. Oavsett kulör på skinnet är alla rörande överens om att kåkstäderna måste försvinna. Man försöker med alla medel få invånarna att slussas ut i det ‘normala’ samhället, men inflyttningstakten från fattigare länder i Afrika är högre och slummen växer.

Soweto, Sydafrika

Soweto, Sydafrika

Soweto

Soweto

Med fattigdom följer ofta kriminalitet, inte för att fattiga har någon brottslig gen, utan för att även om du inte har råd att köpa mat måste du äta. Dessutom växer  autonoma samhällsstrukturer med gängbildningar som övriga samhället får allt svårare att hantera.

Med tanke på  vårt redan segregerade samhälle och ökande klasskillnader och de problem som finns  i dag kan jag för mitt liv inte fatta hur man som politiker vill stödja grundandet av kåkstäder. Tvärtom borde man med alla medel jobba emot lägerbildningarna.

EU-migranternas situation är svår, men genom att skapa segregerade kåkstäder cementeras bara deras utsatta situation. Att motivera det med att det är en tillfällig lösning är kvalificerat skitsnack. Precis som i Kapstadens kåkstäder kommer tillväxten att vara mycket större än utslussningen i samhället och slummen blir permanent.

Alla som känner mig vet min uppfattning om främlingsfientliga och rasistiska partier, i riksdagen och utanför, men genom att tillåta att vissa grupper inte behöver följa de svenska lagarna krattar de andra partierna bara manegen för en ökande främlingsfientlighet.

Faktum är att EU-migranterna kommer hit som ‘turister’  och om de genom att olagligt ockupera tomter, parkeringar och parker belönas med kommunal mark undrar jag varför inte alla turister, eller varför inte studenter, erbjuds samma möjlighet?

Flyktingar måste vi däremot kunna ge en fristad i Sverige och vi måste ta emot och hjälpa dem, integrera dem i samhället så snabbt som möjligt, ge undervisning i svenska, och ta vara på deras utbildningar och kompetens så de kan komma in i arbetslivet och samhället.

Vad beträffar Lund kan jag inte heller låta bli att fundera på hur man fördelar sin hjälpsamhet. En kämpande småbarnsmamma som drabbats av sepsis och blivit kvadrupelamputerad  får inte gå och lägga sig när hon vill. Men det är naturligtvis olika budgetar! (Obs ironin…)

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s