Hemkomsten och lite tankar om resan.

Den sista etappen hem är inte mycket att orda om. Förutom ett snabbstopp på Calles i Flensburg för att köpa julsnapsen körde vi nonstop genom Danmark och hem.
Vi hade bokstavligt talat snön i hasorna och backspegeln hela vägen och jag fick ta på den vita rocken och serva Mannen med allt från att putsa hans glasögon, räcka honom öppnad vattenflaska, chokladbitar, kex och annat för att hålla blodsockret uppe. Dessutom fick Eva-Gun också lite assistens med att förklara höger och vänster.

För första och andra gången sedan Gibraltar fick vi visa passen vid gränsövergången, först till Danmark, och sedan till Sverige. EU är öppet – nästan överallt.

På sena eftermiddagen rullade vi in på vår tomt här hemma, medvetna om att vi skulle fortsätta att sova i husbilen ytterligare ett antal nätter för dottern med familj bodde i vårt hus. Deras gamla hus ska rivas och bl a toalettstol, varmvattenberedare och en del annat nödvändigt hade monterats ner för återvinning. Och huset de har hyrt tills deras nya hus är klart visade sig redan vara bebott. Av en mängd möss! Det måste alltså saneras och städas innan de kunde flytta in, vilket de kunde i helgen.

Fram tills dess fick de så klart bo kvar i vårt hus och vi sov vidare i husbilen, där vi sover väldigt gott, men lagade mat och åt med dem, och duschade i huset. Och Selma sov inne i huset. Den lilla gnällfisen Siri piper i högan sky om hon förlorar mig ur sikte. Resultatet av över sex veckors 24-7. Det ska jobbas bort!
Och när vi nu äntligen återerövrat hemmet känns det som att bo i ett slott med all yta i världen att dansa runt på.

Jag kom förresten på en intressant sak. Vårt badrum är väldigt stort. Faktiskt onödigt stort. Vi köpte huset för sju år sedan och om vi hade byggt det själv hade jag lagt den ytan på något annat, men i alla fall, jag kom på att vårt badrum är nästan exakt lika stort som husbilen, och då har jag inte räknat med duschen. Krasst kan man alltså säga att vi bott nästan sju veckor på en toalett!
Rätt fantastiskt att allt man egentligen behöver får plats på så liten yta.

Nu är allt detta utplockat ur bilen, kyl och skafferi tömt liksom alla kläder och bagage, och tvätten nästan klar.
Någon påminde mig om att det snart är jul också, så mitt i all röran har vi gjort tappra försök att jula till det lite. Blinkgranen står dock kvar i husbilen, i bakrutan så att fler kan glädjas åt den och ingen tror att vi är sparsmakade! En granntös kom in och lämnade jultidningar vi beställt av henne innan vi reste, och hon konstaterade att hennes mamma inte kommer tycka att vi är riktigt kloka.
Och??

Vad är nu intrycken från denna resa genom Europa?
Många! Jag måste läsa bloggen och titta på alla foton för att påminna mig allt. Det mesta har varit väldigt positivt och helt fantastiskt. Vi har sett och upplevt massor som vi inte hade gjort om vi åkt på någon organiserad resa.

Vägen ner, och vistelsen i Spanien var ofta tillräckligt varm för att vi skulle kunna sitta ute ett tag på kvällarna. Där blev det inte mörkt förrän efter klockan sju, och vi glömde (förträngde?) hur fort det blir mörkt i norr. Och kallt. Det innebar att från Frankrike och hemåt har det inte varit lönt att ta ut våra utemöbler utan vi har varit i husbilen hela kvällarna om vi inte haft tur och hittat någon folktom restaurang. Och det är lite utrymme då, särkskilt med två hundar. Någon fotografering att tala om blev det inte heller då.

I fjol var vi ute en månad i Sverige, Vildmarksvägen runt Lappland, och blev helsålda på husbilslivet. Att kunna stå på en vildmarkscamping eller fricampa ute i naturen och kunna ta på ryggsäcken och gå långa eller korta vandringsleder är alldeles fantastiskt. Vår svenska allemansrätt är värd guld! Den möjligheten hittade vi inte utomlands, det var campingar, ställplatser och någon gång parkeringsplatser som gällde. Jag har i och för sig hört om de som står med sina husbilar på stränder i Spanien, men har även blivit varnad för det, så vi sökte inte efter det.

Campingarna är olika, en del med rejäla platser, bra servicehus, rent och med både affär och fritidsakiviteter som Lo Monte i Torre de la Horadada, där jag hade kunnat tänka mig tillbringa fler nätter. Andra tvärtom, mer eller mindre som kåkstäder. Sak samma gäller ställplatserna, en del bra, andra sunkiga och snuskiga. Vill man stå centralt finns det ställplatser mitt i många städer, och de har ofta kameraövervakning och grindar som stängs på kvällen.

Säsongare i husbil kommer jag aldrig att bli, och förutom att en tur längs Moseldalen – när det är varmt och ljust – känns lockande, är det i Sverige jag vill ha husbil.
Nu får vi se hur det blir med det, eftersom vi blev med ett litet townhouse i Spanien. Det är mycket som man måste hinna med. Livet som frilansande pensionär är tidskrävande.För den som är intresserad följer en lista på alla de ställen vi övernattade, med betyg 1-5, plus datum vi stod där så fär du leta upp bloggen därifrån.

 1. Friedrichstadt, ställplats centralt 3 26 oktober
 2. Osnabrück, Bullerbyn camping 1 27 oktober
 3. Andrenacht, ställplats vid Rhen 3 28 oktober
 4. Achensee camping 4 29 oktober
 5. Colmar, ställplats i stan 4 30 oktober
 6. Ribeauville, ställplats 2 nätter 4 31 okt – 1 nov
 7. Domaine Baron de l’Ecluse, vingård Beaujolais 5 2 nov
 8. Avignon camping Bagatelle 2 3 nov
 9. Rabos, bondgård 1 4 nov
 10. Delta de l’Erbe, ställplats Amposta 5 5 nov
 11. Playa de Xeraco, camping 4 6 nov
 12. Santa Pola Bahia camping, 2 nätter 3 7-8 nov
 13. Mar Menor, camping 4 9 nov
 14. Almeria, ställplats hamnen 3 10 nov
 15. Granada, camping Retna 4 11 nov
 16. Cordoba Ställplats centralt 4 12 nov
 17. Ronda ställplats centralt 3 13 nov
 18. La Linea , (Gibraltar) ställplats 4 14 nov
 19. Marbella, camping Bouganvilla (10 nätter) 4 15- 24 nov
 20. Fuengirola, ställplats -1 25 nov
 21. Torre de la Horadada (hamnen parkering) 3 26 nov
 22. Torre de la Horadada camping Lo Monte (4 nätter) 5 27 – 30 nov
 23. Valencia, camping utanför stan 4 1 dec
 24. Girona, ställplats mitt i stan 4 2 dec
 25. Domaine Distaise, bondgård 3 3 dec
 26. Langres, ställplats 3 4 dec
 27. Trior, Trevirisi ställplats 3 5 dec
 28. Greven, ställplats yachthaven 5 6 dec
 29. Kaltenkirchen, ställplats mitt emot badhuset 3 7 dec

TACK FÖR ATT DU HÄNGT MED!

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hemkomsten och lite tankar om resan.

 1. Anonym skriver:

  Tack Monica och Thorvald för trevlig och spännande läsning.
  Välkomna hem och en God Jul!
  Ken

 2. Ingeborg Gustafsson skriver:

  I Finland råder också allemansrätt, den är inte unik för bara Sverige.
  Roligt att få följa med på er resa! Tack och God Jul 🎄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s