Att handla från Kina

Det här kommer att bli ett långt gnälligt klagoinlägg, jag bara varnar. Så om du inte pallar med det, eller inte vill ha ett varningens ord så sluta läsa redan nu.

På olika sociala medier gör ett företag som heter Berrylook reklam för superfina klänningar. Dessutom till väldigt bra priser. Jag tryckte ner  på Benjamin Syrsa som muttrade något om underbetalda textilarbetare och lade locket på samvetsryggsäcken och beställde två stycken, till det sammanlagda priset av 429 sek, ink frakt.

Syrsan kved men jag var nöjd med mitt inköp av klänningar i ren lin och bomull, och snygga att se på bilden.  Enligt bekräftelsen skulle de skickas från Kinaland 3-6 dagar senare. Detta var den 1 september och jag tänkte att då kommer de i mitten av månaden.

Den 16 september kom ett mail att de skickats, men de har kanske en särskild tideräkning i Kina, och jag fick ett spårningsnummer som inte fungerade. Efter mail till företaget kom det igång några dagar senare, och  visade att försändelsen lämnat leverantören först den 21/9. Nu verkade paketet åka som en pingpongboll mellan olika kinesiska städer, innan det äntligen kom igenom den kinesiska tullen och kom till den svenska motsvarigheten den 27 september.

Och vad händer då? Jo den 1 oktober får jag ett brev, i den fysiska brevlådan från vårt kära postnord att jag ska förtulla en försändelse från utlandet, med moms och deklarationsavgift summa kardemumma 93,38 sek.

Jaha, det var bara att leta sig fram på postnord.se och swisha in pengarna. Alltså den 1/10, på måndagen. På fredagen den 5/10 ringde jag postnord och frågade var paketet blev av.  När jag försökte spåra det på nätet fanns det inte. Gossen jag fick på tråden sa att inte heller han kunde spåra, eftersom de hade problem med sitt datorsystem.
Men… jag kunde räkna med att det tog ca 6 arbetsdagar från att jag betalt tills jag hade paketet här, alltså i början av denna vecka.

Och idag kom ett brev från postnord, och jag trodde att nu, nu kom mina fina klänningar. Icke! Det var ett nytt brev att jag skulle betala in ytterligare 92.90 för en försändelse från utlandet, med ett annat referensnummer.
På telefonen igen, och efter en låååång telefonkö kom jag fram till deras kundtjänst. Jodå, det var en annan försändelse, även den har uppgetts att innehålla en klänning. Tydligen har alltså de två klänningarna skickats i var sitt paket. Det kan man ju inte lasta Postnord för.

Eller så… det får tiden utvisa när/om de kommer fram.

Jag frågade den unga kvinnan i deras kundtjänst när det första paketet, det jag betalade tull för förra måndagen, skulle komma.
Ja, alltså, det är Tullverket som ligger på det nu. 
– Vadå Tullverket,  det är ju registrerat att det är betalt, då ska det ju skickas ut. Killen jag pratade med i fredags sade att det skulle komma efter ca 6 arbetsdagar. 
_- Alltså, då va han nog otydlig, Alltså, Tullverket kan ha 6 arbetsdagar på sig liksom, sen kommer till oss. 
– Jaha, men då måste ju ni ha fått det nu. Då borde det komma till mig i morgon.
– Nä, alltså, det kan ta tre till sex veckor liksom. 
– Vad sa du?!
– Det kan ta tre  till sex veckor alltså, innan vi kan skicka ut det.
– Förlåt, men hur i h… kan det ta tre-sex veckor för er att skicka ett paket från Stockholm till Höllviken.
– Alltså, vi har jättemycket att göra, så det är den tiden det tar liksom. 

Nu avslutade jag alltså samtalet innan jag liksom berikade denna unga kvinnas ordförråd med en massa olämpliga och varierande uttryck.

Så, förutom att jag fått betala 50% mer än inköpspriset i importmoms (sammanlagt 35 sek) och deklarationsavgifter (sammanlagt 150 sek) kan jag få vänta fram till första advent innan jag får klänningarna jag köpte och betalade den 1 september. Hoppas bara de  håller måttet och passar.

Om de nu i bästa fall kommer över huvudtaget. Det är  ju trots allt postnord som ska leverera dem nu, och de kan ju alltså fastna i julposten. Liksom.

paket

Jag har i alla fall fått en bild på ett av paketen.

 

 

 

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i E-handel, Personligt, Reklam, shopping, Sociala medier, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s