Skärgård och annat i Göteborg

Göteborg har inte tillhört mina favoritstäder, eftersom det är den enda plats på jorden där jag blivit utkastad från en krog, helt utan egen försakan, men det är en helt annan historia som eventuellt kan berättas på begäran vid ett annat tillfälle.

Nu ska det i alla fall handla om en nyligen avslutad Göteborgsresa, där jag tack och lov inte blev avkastad från skutan.

Några av grannarna i Påfågelshuset frågade om vi ville följa med till Göteborg, för att åka på en skärgårdskryssning med skaldjursfrossa. Jag hade aldrig tidigare, om man inte räknar besök i den skånska skärgården (Danmark), varit på någon skärgårdstur och Mannen är barnsligt förtjust i skaldjur, så vi tackade ja. Tolv personer fyllde tre bilar som lämnade Limhamn på lördag förmiddag.

Framme i Göteborg hittade vi tämligen omgående, och utan GPS, direkt till SAS Radison hotell. Det var bara det att det fanns ingen bokning till Mannen och mig, och hotellet var fullt. Till de andra fem paren fanns rum, men inget i vårt namn, trots att de bokats samtidigt och rummet var betalt. Så småningom upptäckte tjejerna i receptionen att två av paren hade splittats upp och fått ett rum per person, alltså hade gruppen fått sju rum i stället för sex, och vi fick ett rum och hotellet dessutom ett över.

De övriga två bilarna hade fortfarande inte kommit, för det hade krävts kafferast av passagerarna. Det är ju ändå över två timmars körning.
Trots alla pessimistiska väderleks-rapporter sken solen och vi gav oss ut på stan. Jag hade en personlig uppgift; att köpa bodylotion på NK. Jag köpte en som jag blev väldigt nöjd med på Crabtree and Evelyn i London när vi var där, och i Sverige (inklusive den skånska skärgården) säljs den bara på NK i kungliga hufvudstaden och Göteborg. Vi gick rakt på NK och Mannen sade att han skulle vänta utanför medan jag snabbt gick in och köpte krämen. Typiskt manligt trick för att minska shoppingen, men jag lät det passera eftersom jag faktiskt hellre ville se Sveriges framsida än NKs insida.

I deras parfymavdelning visade det sig att just den doften jag ville ha inte salufördes i Sverige och jag motstod alla andra frestelser i form av rea- och rabattskyltar och ilade ut till den väntande Mannen. Trodde jag. Inte stod han kvar där jag hade ställt honom. Jag kollade runt i cykelställen, men han fanns inte där heller.

I mobilen undrade han mycket förvånad om jag redan var klar och talade om att han gått med de andra ner till Nordstan, men att de var på väg tillbaka. I väntan på honom lyckades jag hitta den före detta pojkvännen till en före detta granne i stället. Även om det är en rysligt kär påg insåg jag det opassande och släppte lös honom igen.

Lite uppfräschning på hotellet och sedan gav vi oss av ner till hamnen. Vi skulle åka med en båt som heter Trubaduren. Företaget, Skärgårdslinjen, har ett koncept där all personal gör allting. Ungefär som de där som börjar på Wall och slutar på mans salonger. Dvs. det var samma ungdomar som klippte biljetter, serverade och showade ombord.

Passagerarna var av blandad sort. Några i varierande stadier av medelåldern (som vi), andra yngre, bland annat två möhippor.

Skaldjursbuffén som serverades var fantastiskt fin med räkor, musslor, krabbklor och havskräftor. Dessutom fanns ägg och sill och allt sköljdes ner med därtill lämpliga drycker och sång av servisen.

När maten och kaffet skvalpat på plats, och den vackra skärgården med alla kobbar och skär beundrats och fotograferats blev det show på däck. Först med Smör-Janz dansband. Helt ärligt fick jag lite panik när jag hörde det först, men det var besättningen som med peruker, skön ironi och mycket glimt i ögat presenterade en härlig show.

Efter det var det discodans. Först upp på golvet var möhipporna, i en ring runt handväskorna på golvet och med allt mer utsmetad makeup och rufsigare hår. Efter dem intogs golvet av en mogen kvinna med svart-vitt hår, som förde tankarna till en påtänd grävlingshona i brunsttid. Hon hade verkligen the time of her life, och släpade (bokstavligt talat) upp vad hon kom över på däck, bl a en av männen i vårt sällskap, men han kunde freda sig och kände sig nog bara smickrad. Värre var det med en kvinnorna som också utsattes för en rytmisk grävlingsattack med många hårda kramar. Hon tyckte uppenbarligen att det var lite jobbigt att avvisa.

När YMCA sköljde ut över havet, är det pridevecka så är det, skuttade t o m vad som verkade vara Mölndals kyrkliga syförening upp på golvet och släppte loss.

Summa summarum, det var en väldigt trevlig kväll. God mat och dryck, bra underhållning och däremellan vackra vyer under sammanlagt drygt 4,5 timmars båttur. Frågan är bara vad skärgårdsborna som hör festligheterna flera kvällar i veckan tycker. Farbror Melker hade nog gått i taket.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i bilresor, Danmark, Dans, Fest, Göteborg, Hår och frisyrer, Kryssningsfartyg, Mat, Musik, nattliv, Påfågelshuset, Personligt, Pride, Resor, Restauranger, semester, Skaldjur, Skärgårdsliv, sommar, Trafik, Turism, Uncategorized, utflykter. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Skärgård och annat i Göteborg

 1. Don PJ skriver:

  När bloggtorkan sätter in tar vi gärna del av dina äventyr i den göteborgska krogvärlden.

  ha, ha…. ”en påtänd grävlingshona i brunsttid”…. jag höll på att trilla av stolen av skratt.
  Resan syns ha varit en upplevelse. Ni såg inte till Kal och Ada? Den göteborgska humor är ju vida känd och kan även drabba en skåning.

 2. Anonym skriver:

  Now You are talking! Hälsningar från Casten i Sommarstugan på Hönö i skärgården

 3. Casten skriver:

  Visst är det fint i skärgården! Hälsningar från sommarstugan på Hönö

  • Maclindhe skriver:

   Hade jag vetat det hade jag kanske kapat båten och kommit med möhippor och allt…! Men det är otroligt vackert där ute. Jag skulle vilja göra om turen i tystnad.

 4. Don PJ skriver:

  Glömde att nämna de fina bilderna, speciellt solnedgången var fin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s