Ernst och jag

I ungdomens glansdagar uppfann en väninna till mig ett ‘bögtest’ som gick ut på att om en kille inte flirtade med henne var han bög. Punkt slut.
(För alla eventualiteters skull, jag har inget emot homosexuella!)

Det hade kanske varit närmare sanningen om jag vänt det till att om han flirtar med mig är han inte klok, men väninnans idé var roligare. Och framför allt kaxigare, så vi tog den åt oss lite till kvinns. Och något ligger det i det ändå; en kille/man som inte ens med en blick konstaterar att man inte är något att flirta med har ofta sina intressen på andra hållet. Ägnar han dessutom  Mannen all sin uppmärksamhet är det inget att snacka om.

För några år sedan kom jag gående över Gustav Adolfs torg i Malmö  och mot mig kommer Ernst, hängmattornas och verandornas okrönte myspys nummer ett.  Även om jag inte är ett av hans största fan flinade jag nog upp mig lite grann och sökte ögonkontakt. Vi hade ju i alla fall träffats ett antal gånger i TV-soffan, han och jag.

Tror du han besvarade mitt leende? Tror du att han noterade min blotta existens? Icke. Inte tillstymmelse till uppmärksamhet, och ändå var det bara han och jag just då på den delen av torget. Så mycket för den mysfaktorn, karln var klart som korvspad gay.

Denna solklara slutsats drog jag, och funderade på varför jag aldrig läst om det i några skvallertidningar. Vilken nyhet! Även om tjogvis av trånande kvinnor hade deppat ihop skulle jag kunna rädda min försörjning genom att tipsa media om att Jonas, Mark och Jöback fått tillökning i gänget av populära fikusar.

Nu har jag trots allt lite skam i kroppen och har hittills inte spridit denna nyhet mer än till Mannen, som bara fnös åt mig. Men min övertygelse har levt kvar, jag visste något ingen annan hade en aning om. Möjligen inte ens Ernst själv – garderobsdörren kanske hade gått i baklås när han skulle komma ut.

Dock, i morse på radion var Ernst gäst i studion och var lika helulligt präktig som aldrig förr. Han fick t o m ta av sig strumporna  och tala om sina rejäla fötter som inte behövde smörjas. Då avslöjar han det. Han tomglor. När han gör det kopplar han av och mår riktigt bra. Ungefär som när en katt spinner tydligen.   

Tomglor innebär att han bara tittar rätt ut i tomma intet utan att se något. En sorts meditativt tillstånd som han medgav såg ganska sinneslött ut.

Då förstod jag. Det var naturligtvis det han gjorde när vi möttes. Han tomglodde. Han är inte alls bög. Testen fungerar inte alls. I själva verket mådde han alldeles förträffligt.

Tror jag ändrar berättelsen till att jag fått Ernst att spinna som en katt.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Ögon, gaykultur, inredning, Kändisar, Könsroller, Kvinnor, Malmö, media, Personligt, Radioprogram, Religion, Trams, Uncategorized, Veckomagasin. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ernst och jag

  1. Don PJ skriver:

    Jag blev nyfiken vem denna Ernst kunde vara. Ernst-Hugo kan det väl inte vara, ej heller Ernst Brunner, sedan tog mitt förråd av Ernstar slut.

    Psst, en fråga så här i skymundan: Kan man dumglo utan att veta om det? Svar till en bekymrad.

  2. Maclindhe skriver:

    Svar till En bekymrad: Man kan tomglo utan att vara medveten om det. Ibland t o m dumglo. I de norra distrikten kallas det eftermiddagstid för paltkoma.
    Mvh, Kloka gumman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s