Tid och datum

Härommorgonen kom Mannen inklivande i badrummet när jag stod där och försökte få ögonen att se mindre trötta ut.  I handen hade han ett paket juice och blicken han gav mig kände jag igen. Det är den där du-försöker-ta-död-på-mig-blicken, som han med jämna mellanrum plockar fram. T ex alltid när datumet har gått ut på något livsmedel, om så bara med en kvart.

Denna gång förekom jag honom och talade om att jag druckit av den juicen källen innan och hade mått alldeles utmärkt efteråt. Han tittade fortfarande på mig som om jag var Lady MacBeth istället för Lady MacLindhe. Mitt humör har av äldste sonen liknats vid Djingis Kahns, men mordisk som MacBettan har jag aldrig varit. Vrål-ilsk möjligen men det är allt.

Mannens fobier för gammal mat sägs bottna i svärmors sparsamhet och att inget skulle förfaras, i kombination med hennes totala avsaknad av luktsinne. Något han tror jag också saknar bara för att han påstår att jag missbrukar näsdroppar. Men tvärtom, jag har en näsa som en spårhund, känner om det finns mögel i ett hus innan någon annan och kan identifiera de flesta druvsorter i vinglaset bara genom att använda näsan.

Mannen påstår alltså att hans väna moder ett flertal gånger orsakade matförgiftning hos honom för att datumen hade gått ut på mat hon serverade honom när han fortfarande bodde hemma. Hon kan inte längre försvara sig, utan  klappar honom bara på armen, nickar uppskattande mot mig och säger att det ju är så roligt att han äntligen skaffat flickvän. Det sade hon  aldrig när vi träffades för 38 år sedan.Vare sig hon vet något som jag inte vet eller borde veta eller inte, så är det en klar uppgradering av mina förtjänster.

Nu handlade det alltså om juicen, av märket Garant, som jag hade köpt på Willys förra veckan. Med en anklagande min höll Mannen fram den mot mig, och jag fick tag i ett par glasögon och kollade bäst-före-datum. 2012-04-08. Fem månader fram i tiden från nu, och gudarna vet hur länge den stått i kyldisken i affären.  Vilken juice håller så länge? Är det juice över huvud taget, eller något smaksatt konserveringsmedel? Enligt innehållsförteckningen består det av 70% blodgrapefruktjuice och 30 % apelsinjuice, allt från koncentrat. Pastöriserad och med tillsatta C-vitaminer. Men inte ett ord om konserveringsmedel. Däremot att den bör förbrukas inom 3 -4 dagar efter att den öppnats.  De dagarna har gått, men den smakar fortfarande bra. Jag vet, för det är bara jag som dricker av den nu…

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i drycker, Generationer, I-landsproblem, Mat, Uncategorized, Vardagsliv, Vin. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s