Kameraövervakning och Storebror

Jag har varit inne på det förr och nu känns det som det var dags igen. Att tjafsa om storebror och hans övervakning av livet.  Högsta förvaltningsdomstolen har nyss beslutat att kamerorna i porttelefonerna ska få kopplas in. Hallelujah! Och i media tycker man och debatterar.

Jag kan inte låta bli att lägga ut en gammal insändare som publicerades i Sydsvenskan för länge sedan, på den tiden när Snygg-Tomas var Kejsare över Justitiedepartementet och ville att alla skulle låta fotografera sig.

Storebror ser dig. Är det ett hot mot mig och min integritet, eller mot Storebror? Lite tankar kring en del av de nya Bodströmlagarna.

 • Telefonavlyssning
  Storebror kopplar in sig och lyssnar på mina samtal. Vilka då? När telefonförsäljarna slingrat sig förbi NIX och ringer mitt i maten och klämkäckt tilltalar mig som om vi var gamla bästisar? Det förekommer kanske en viss hotbild i de samtalen.  När jag fredagssladdrar med väninnorna om veckans vedermödor och helgens planer? Eller när jag ringer och bokar akut tandläkartid? Gnälligt som bara den. Eller när jag förmanar lillebror som pluggar på annan ort? Grabben kan i alla fall lägga på luren, men Storebror måste lyssna färdigt å tjänstens vägnar.
 • Kameraövervakning.
  På bussen? Jag som alltid somnar, tappar hakan och är i princip medvetslös till busschauffören lite försynt knackar mig på axeln och undrar var jag skulle ha gått av.  (Jag har valt bostad nära ändhållplatsen). Föga underhållningsvärde, även om en del påstår jag ser ganska kul ut. När jag går genom stan? Jag tycker det känns OK. Kan det förhindra att någon rånar mig kan jag väl sätta på läppglans för att se lite piffigare ut på bilden. Om nu någon skulle titta på den…
 • Överskottsinformation.
  Allt annat återvinns ju, så det är väl inte mer än rätt att även Storebror ska bli lite miljömedveten. Grön flagg på alla utredningar.
 • Vapen. Polisen ska i förebyggande syfte få eftersöka vapen i fordon. Storbror får väldigt gärna genomsöka min bil. Han kanske hittar mitt försvunna örhänge?
 • Lagring av trafikdata. Teleoperatörer ska tvingas lagra alla uppgifter om medborgarnas telefonsamtal och e-post. Gäller det all spam och alla kedjemail också? (Vad har Storebror egentligen gjort Bodström för ont?) I övrigt handlar mina mail mest om släktforskning, och är knappast intressant för utomstående. Men om han upptäcker att vi är släkt så måste han meddela mig! I övrigt socialt tjatter med  släkt och vänner, och lite väderrapporter från bekanta utomlands, sånt som Storebror faktiskt kan googla fram själv! Men jag är inte den som är den, det bjuder jag på.
 • Pejling. Polisen ska få pejla mobiltelefoner
  Nu kan inte längre reklamfilmen om nyckelkompetensen som gått vilse skrämma mig. Det är ju bara att ringa Storebror så hittar han mig!
 • Spionprogram i datorer. Det är bara att gå in i min outlook-kalender. Där står det, mosters födelsedag och all planering.  Men tyvärr kör det ihop sig ganska ofta, så planerna går åt pepparn. Men mosters födelsedag står fast. Och så kan han kanske påminna mig om det jag missar, när han ändå är på tråden!
 • Patientjournaler. Nu börjar jag få riktig medkänsla för Storebror. Ska han utöver allt det andra behöva läsa om bråck, appendixar och annat man bara vill ha bort?
 • Buggning. Tänk så skönt. Alltid någon som lyssnar på mig, som måste lyssna på allt skitsnack! Om någon tycker du verkar koko som pratar med dig själv kan du ju bara säga att du pratar med Storebror. Kabellöst. Kan dock innebära visst kundbortfall för terapeuterna.
 • Kroppsvisitering. Ökad rätt för polisen att kroppsvisitera misstänkta klottrare. Här börjar jag känna mig lite hotad. Jag är en notorisk konferens- och telefonklottrare. Räknas det? Alla blomrankor, hus, fiskar och karikatyrer av föreläsare jag plitat ner i mina blocks marginaler under åren, kan de orsaka att Storebror kommer? Suck, han får nåt att greppa i!
 • Maskeringsförbud. Var går gränsen? Är en morgonrenovering med sminkväskan maskering? Å andra sidan deltar jag ytterst sällan i demonstrationer, så det löser sig nog.

Egentligen tror jag inte att de nya lagarna innebär något problem för mig, men STACKARS, STACKARS STOREBROR!

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Återvinning, boende, bussar, E-post och Sms, Limhamn, Malmö, media, Politik, Samhälle, Telefoni, Uncategorized, Vardagsliv. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kameraövervakning och Storebror

 1. Chorizo skriver:

  Nämen, så stiliga ni är! 🙂 Angående porttelefon och kamera så är det väl fritt fram att låta bli att trycka på knappen. Själv skulle jag dra ett varv med kammen och rätta till slipsen innan jag smailar till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s