Trivselregler

Om man ska tro på rubriken är det något positivt. Därför var jag ganska positiv när jag började bläddra i det fem sidor långa kompendiet som låg i brevlådan i eftermiddags. Utskickat av styrelsen här i bostadsrättsföreningen.

Trivsel – klart man vill ha det. Sedan känns det lite felplacerat med regler. Antingen så trivs man eller inte. Trivseltips hade väl varit lämpligare som rubrik tyckte jag.  Typ ha lite trivsamma kuddar i soffan och kryp upp där med en stor kopp te och en bra bok. Väldigt trivsamt. Småprata med blommorna så de också trivs. Jag skulle kunna fylla en bok med trivsamma små tips för vardagen. Det var alltså med en viss förväntan jag började läsa för att se vad styrelsen kunde bidra med.

Första mellanrubriken Ansvar för ordning var lite tveksam. Styrelsen har ansvar för ordning och reda både i och innanför husen – dock utan avsikten att bedriva polisarbete. Okej. Har de kanske lust att komma upp och vika ihop tidningen efter mig och sätta in min trivsamma tekopp så det blir ordning och reda på frukostbordet? Inte det, nä.
Vidare omfattas även våra gäster av reglerna. Det vill banne mig till att de inte stökar till det. Gör de det kan styrelsen ifrågasätta om vi ska få bo kvar. Hallå?!

Att vi ska vara rädda om och väl vårda föreningens egendom kan jag hålla med om. Det är klart trivsammare om grejerna fungerar.
Dessutom får jag till stor utsträckning själv bestämma vilka reparationer som behövs göras i min bostad och när de ska ske. Tack, tack, snälla. Jag behöver inte få ett godkännande för att byta glödlampor då? I och för sig är det trivsamt med levande ljus – men hoppsan – i nästa paragraf talar man om att jag ska vara försiktig med levande ljus och hålla dem under ständig uppsikt. Och att jag själv ansvarar för att avlägsna eventuella stearinfläckar. Tur att jag tog bort de senaste själv och inte ringde styrelsen.

Man får inte röka i allmänna utrymmen heller. Nä, det står väl i lagen numera att man inte får, men för vår höga trivsels skull påtalas det en gång extra. Men för all del, jag uppskattar en rökfri miljö, så det kan jag väl köpa.

Så ska jag vara sparsam med vattnet och inte låta det rinna i onödan. Ursäkta, men tror någon att  jag är dum i huvudet eller??

Balkongen får inte vara en permanent förvaringsplats för sådant som normalt inte hör hemma på en balkong. Jag är rädd att mitt miniväxthus med kryddgrönt är ett gränsfall, trots att plantorna stortrivs.
Inte heller får där finnas några skynken, pergolas eller annat utan styrelsens tillstånd.

Räknas min sarong månne som ett skynke? Den jag ibland sveper om mig när jag går ut och hänger den blöta baddräkten på torkställningen. Helsicke! Torkställningen….
Men om jag kastar in skynket utan något under blir knappast någon glad. Eller kanske ändå han på femte våningen uppskattar det?

Till jul ska vi vara restriktiva med vårt val av julbelysning så att det inte är för starkt eller iögonfallande. Haha! Mannen har i många år försökt provocera fram att vi ska ha en blinkande tomte hängande från ett fönster, OCH en självlysande ren på taket. Fram tills nu har jag bara fnyst åt honom och hotat med att han inte får se Ett päron till farsa firar jul fler gånger.  Nu uppmuntrar trotsungen i mig honom! Och vad är det för fel på kulörta blinkande ljusslingor runt hela räcket dessutom? Det ena utesluter inte det andra. Ju.

På detta följer ytterligare några trivselsidor med många inte och skall.

Hundars skall och ylande är också ett ofog, liksom deras spillning. Kallar man verkligen hundbajs för spillning, eller är det bara ett tappert försök att göra den lite trivsammare?

Slutligen ska vi undvika störande aktiviteter, särskilt mellan klockan 22,00 och 07,00, men redan från 19,00 ska vi hålla igen med hamrande, hög musikvolym, köra tvätt- eller diskmaskin eller duscha.

Men jag som går upp 06,30 och efter en svettig natt verkligen behöver duscha för att mina kolleger och elever också ska få det trivsamt, vad gör jag??

Som grädde på moset kommer till slut kvitteringen på att vi läst detta. En lapp där vi med datum, namnteckning och lägenhetsnummer ska skriva under på att vi läst trivselreglerna och lämna in lappen till styrelsen. Att be om målsmans underskrift blev väl för tufft, med tanke på de boendes medelålder.

Skolans ordningsregler är milsvitt trivsammare än de här. Där förutsätter man ett visst – om än stundtals omoget – förnuft hos individen.

Och vi som precis börjat trivas här…

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i boende, Vardagsliv. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Trivselregler

 1. Chorizo skriver:

  Oj, måste ni skriva under också? Vad händer om ni inte skriver under och lämnar in lappen? Kallelse till enskilt samtal?

 2. Monica Lindhe skriver:

  Förmodligen. Eller stå i det småvarma under söndagbrunchen – det närmsta stupstocken de kan komma.

 3. Ingrid skriver:

  Jag kan hjälpa dig med tvätten för här går maskinen längre än till kl 19. Vi har förresten en blå ljusslinga över till balkongen. Kan det vara något? Den har vi varit ensamma om hela tiden, nu är det er tur att vara unika.

  • Monica Lindhe skriver:

   Hmm. Mannen ser glad ut när jag berättar, men jag vet inte om jag har hjärta att beröva L hans livlina…;-)

 4. Kristina skriver:

  Har ni kvar ert hus? Det finns kanske fortfarande en väg ut? Jag hade själv genast bestämt mig för att inte skriva under, köpa riktigt gräll julbelysning (go Torvald) och använda balkongen som ett extra förråd. Det passar den ju faktiskt utmärkt för under vintertid.

  • Monica Lindhe skriver:

   Vi har meddelat att vi inte skriver under, men vi har läst… Ordföranden, som vi tycker verkar vara en trevlig man, såg lätt chockad ut över vår reaktion och menade att så står det i alla brf-föreningars stadgar. —?
   Vi undersöker nu om det finns någon galopperande, skriande ren, med ridande halvpsyko tomte som kriker Hoo-hoo varannan minut, eventuellt som hologram, som vi kan ha löpande fram och tillbaka längs hela balkongräcket från den dag första julpyntet dyker upp i affärerna och fram till påska.
   Dessutom har jag fått löfte att köra Bengt Sändhs fräckaste visor på högtryck utan att behöva betala stim-pengar. Bara fantasin sätter gränser 😉

 5. Pingback: I regel trivs jag bra | Maclindhe's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s