I den Nya Verkligheten

Man kan inte hålla sig fast i det förgångna. Om jag berättar om den gamla verkligheten är det inte mer än rätt att även den nya kommer på pränt.

Den nya, Limhamn, är  i en lägenhet av många i en grupp hus dekorerade med påfåglar. Det låga huset var tidigare kontorsbyggnad för kalkbrytarna, och på och i anslutning till detta har man byggt sex sexvåningshus, och i ett av dessa  bor vi alltså nu. Placerade på randen av det gamla Kalkbrottet där det bröts kritkalk i drygt 100 år fram till 1974.  Innan dess, för sådär 60 miljoner år sedan, låg här ett tropiskt hav med både hajar och krokodiler. Det visar fossilerna. Nu är det en fristad för ett antal rara växter och djur, däribland den grönfläckiga paddan som under varma sommarkvällar nästan överröstar tågen till Köpenhamn. De passerar nämligen på andra sidan brottet.

Sett från söder

Kalkbrottet och påfågelshusen

Att flytta från ett eget hus, där man rått sig helt själv, till en lägenhet med grannar runt om innebär en förändring. Fattas bara annat. Att flytta in ett område som detta, där majoriteten av grannarna liksom vi också har varit vana att rå sig själv är en utmaning. Att det tillika från början var planerat som 50+boende och byggherrarna såg det lika med senila lättlurade fubbickar, naturligtvis med tjocka plånböcker som bara väntade på att tömmas är löjligt. Men sant.

Majoriteten av de som bor här är 40-talister, men det finns många andra också. Samtliga med sådan ekonomi att banken ansett dem trovärdiga för att få låna, eller med sådan ekonomi att de kan räcka fingret åt banken. Det innebär ofta att personerna har ett visst ekonomiskt sinnelag (en del kallar det snålhet) och inte tacksamt ramlar i de fällor som Påfåglarna (inte kören alltså) dukat upp i form av överpriser på restaurangen eller försäljning av parasoller till det facila pricet av 23 000:-. Plus fot.

Det gracerar en del felföreställningar om att det ingår städning, fönsterputs, tvätt och annat hushållsarbete i hyran. Fel, fel, fel. Allt det där får vi fortsätta fixa själv, eller dra nytta av lilla Rut som står till tjänst för alla, oavsett var man bor i kungariket Sverige.

Sedan finns det en massa lyx här, inget snack om saken. Nu i sommarvärmen under semestertid är det faktiskt som att vara på charter med självhushåll. (Dock måste man bädda själv, om man inte kan lura Mannen till det))
Vakna, stiga upp och äta frukost och titta ut på den tempererade poolen. Det dröjer inte länge förrän man ligger i samma pool. Plaska runt där framåt lunch, gå upp och äta lite och så gå ner och ta en siesta under en parasoll.

28 grader

Utomhus-poolen

Det känns med andra ord fullständigt onödigt att åka på charterresa. Får se vad jag tycker i vinter, minnet kan vara befriande kort ibland.
Men efter någon veckas charterliv vid poolen brukar jag bli lite rastlös, och så blir det även nu. Då är det skönt att ha tillgång till dator, kamera och annat i hemmet.
Dessutom är det bara 5 minuter på cykel till Limhamn och 20 till centrala Malmö.

Det finns även andra aktiviteter man kan ägna sig åt här. Se på film, spela biljard, etc. Dessutom ett ganska intensivt socialt umgänge för dem som så vill.  Någon liknade det vid korridorliv för seniorer och det ligger faktiskt något i det. Åtminstone i själva huvudbyggnaden, där det är just korridorer.  Så långt som kollektiv vill jag inte gå. Än så länge har jag i alla fall inte sett någon av kvinnorna gå offentligt och lufta svampen.

Det kommer med all säkerhet att bli en del krig i sandlådan här, inte bara i tvättstugan. Andelen vita, rika män som är har lång erfarenhet av  att peka med hela handen är uppfylld. Liksom andelen kvinnor som vet var skåpet ska stå, och som ger blanka den i pekande händer.
Alla kan inte älska alla här i världen. Det finns säkerligen de som räknar in mig i skaran hajar och krokodiler, men eftersom de bara är fossiler bryr jag mig inte.

Jag tror det kan bli bra.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till I den Nya Verkligheten

 1. Tyvärr, Monkan. På korrekt svenska heter det ”i Limhamn”.

  • Monica Lindhe skriver:

   Icke. När det handlar om öar, halvöar och fiskelägen används prepositionen ”på”. Det har du aldrig tänkt i, va? 😉

   • Anonym skriver:

    En gammal konstruktion, som dessvärre helt saknar grund hos språkvetarna. Men jag ska väl inte lägga mig på.

 2. persperception skriver:

  Det låter lyxigt med pool, restaurang och allt det andra. Fast vid parasollet gick gränsen? 😉 . Men ni kan väl ändå ha lite semster, typ staycation? Österlän är ju inom räckhåll för att inte tala om kortresor till Danmark /norra Tyskland. Själv har jag ingen pool men väl dopp vid egen brygga.

  • Monica Lindhe skriver:

   Absolut. Siktet börjar ställas in på Österlen…! Och dessutom är egen badbrygga minst lika lyxigt!!

 3. persperception skriver:

  Angående de språkliga detaljerna: Det heter alltså på Limhamn och på Österlen som för övrigt stavas med e och inget annat. Det finns tydligen två skolor om Limhamn beroende på om man ser Limhamn som ett fiskeläge eller om man anser Limhamn vara alltför urbaniserat för att mera kalla fiskeläge. Men uttrycket ”tänkt i” är nytt för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s