Släktkalas á la Fellini

I veckan fyller svärmor år. Många år enligt oss andra. Övre tonåren enligt henne själv. Och eftersom hon bara hör när hon festar till det och sätter på hörapparaten blir det som hon säger. Övre tonåren.

Tillsammans med svägerskan och svågern bestämde vi i alla fall att ordna en överraskningsfest för henne i söndags. Vi har störst plats så det beslöts att den skulle gå av stapeln här. En överraskningsfest ska inte festföremålet veta om i förväg. Det innebär att denna så klart bestämmer något helt  annat i stället. Som tur var fick vi veta det och via birthday.se och diverse söksidor lyckades jag snoka rätt på telefonnumret till dem hon hade bestämt med, och fick dem att lämna återbud till henne. Svägerskan bjöd i stället hem svärmor på kaffe, och de skulle komma över till oss och säga hej bara. Fånigt egentligen, för så kortfattad har ingen i denna familjen varit någonsin, utom vid extrem tjurighet.

Tiden var satt till klockan fem, och vid fyra började de första ramla in. Fel besked på tiden och en hungrig baby. Så småningom var alla på plats, femton personer i ett åldersspann mellan två månader och åttiomånga år (dvs övre tonåren). Ändå saknades äldste sonen och svärdottern som firar försenad smekmånad med paraplydrinkar på Tobago, på lagom avstånd från snö och kyla. Jubilaren blev tillräckligt förvånad för att förstummas. Nästan hela la Famiglia på plats tillhör faktiskt ovanligheterna.

Med lite vilja och våld fick alla plats runt bordet, tvååringarna med lagom säkerhetsutrymme för skvättandets skull. Så länge de satt kvar alltså. Lilltjejen hade spanat in mina sparade barnböcker, och som nybliven storasyster har hon snabbt lärt sig att få pappas uppmärksamhet medan  lillbrorsan suger ut morsan. Hennes jämngamla nästkusin är mer tekniskt intresserad och krävde att få undersöka mikron och tvättmaskinen.

Fellini kan slänga sig i väggen, vår släkt slår det mesta i familjeväg.  Alla pratar. Högt och gärna. Ingen lyssnar. Det är lätt att urskilja vem som är ingift de senaste åren. Det är de som fortfarande sitter tyst och artigt och bara gapar.
Ena syskonbarnet hade en ny pojkvän med sig.  Det var  otroligt tappert av honom att komma första gången när hela stormtruppen samlas. Det  återstår att se om han vågar upprepa det, men han bedyrade att han tyckte det varit trevligt. En omskrivning för intressant etnologisk studie?

Min paella med svägerskans vin och därefter hennes tårta fick en strykande åtgång, så vi förmodar att det var uppskattat.

Så småningom åkte i alla fall alla hem och lugnet lade sig  igen. Utom för diskmaskinen. Den fick jobba skift.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i familjefest, Uncategorized, Vardagsliv. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Släktkalas á la Fellini

  1. ingrita skriver:

    Eh, riktgt ensamma är ni ju inte om släktträffar där samtliga pratar samtidigt om allting, läs min blogg!
    Och ännu mer förvånad blir man att man kan hamna i en diskussion om grammatik ibland denna spansk-skånska familj… (well, det är bara mannen som är spansk och vi är väl tre i ”skaran” som gillar språk). Men jag föredrar livliga diskussioner än tävlan om vem som kan klaga mest på olösbara problem á la politik etc…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s