Jakob Eklunds syrra och andra Tanter

Har du sett filmerna om Johan Falk? Med Jakob Eklund i titelrollen? Och hört hans repliker? Jag fixar inte att höra dem längre. Oavsett om Jakob Eklund må vara guldbaggenominerad ett antal gånger läser han varenda replik med exakt samma röstläge. Intonation noll. Raka motsatsen till den Svenske Kocken hos Mupparna.

– Nu kommer jag och skjuter dig.
– Nej, hon dör.

– Finns det mer kaffe kvar?

Det spelar ingen roll i vilken situation hans karaktär befinner sig, rösten är den samma. Sängkammarrösten.

– Ska vi ha sex? Här och nu?

Efter att ha hängt upp mig på det ett antal söndagskvällar framför TV:n har jag blivit hyfsat bra på att imitera honom. Och känna igen kopiorna.
En av dem som har precis samma tonläge är Hisstanten. Hon som talar om att nu är vi på
Entréplan. Färd uppåt.
Eller
Fjärde våningen, färd neråt.
Det måste var okänd syster Eklund som inte kom in på Scenskolan och måste försörja sig som hissröst i stället.

Mannen vägrar snart åka hiss med mig för att jag börjar prata likadant som Hisstanten varje gång vi kommer in i hissen. Den djupa sängkammarrösten utan variation. Inte för att han är rädd att jag ska göra någon Sharon Stone-version och utse honom till min egen Michael Douglas. Nej, han tycker bara jag är tjatig.

I gamla huset har vi Larmtanten som talar om när systemet är tillkopplat respektive frånkopplat. Henne är där mer klös i. Man kan  höra att detta är en kvinna med bestämda åsikter som utan att tveka drar igång med full röststyrka om man knappar in fel kod. Då hör dessutom halva kvarteret det.
Den nya Larmtanten håller lite lägre profil, än så länge.

Vi har åkt en del stadsbuss sedan vi flyttade in till Limhamn, och på bussarna finns en Hållplatstant som talar om var man är någonstans. Hållplatstanten är en rejäl Malmöitiska som på sin bästa skånska berättar att nästa stopp är Triangelen. Dit man också kan ta cykelen.

Det känns hemtamt och bra. Hållplatstanten skulle heller aldrig kalla fastlagsbullar för semlor.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Malmö, Uncategorized, Vardagsliv. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Jakob Eklunds syrra och andra Tanter

 1. ingrid skriver:

  Hahaha! Apropå Triangelen kan jag tycka att skyltarna mitt på gågatan som hänvisar bl a till nämnt torg ser faktiskt felstavat ut där det nu står skrivet Triangeln.

  Det berättades för mig att under förberedelserna för min möhippa hade det blivit debatt om huruvida man uttalar triangelen eller triangeln. Cykelen, sadelen, nyckelen, himmelen osv… Vi har fortfarande roligt åt detta, mina malmöitiska vänner och språkpoliser. 😀

 2. Monica Lindhe skriver:

  Jag fick en kommentar på ett annat socialt forum som jag tar mig friheten att kopiera in här.

  ”Jag är ingen regelbunden läsare, men går då och då in på din blogg och läser roat. Nu har jag förresten satt upp Mannen på min lista – över män som måste ha det värre än jag. Och då talar jag nutid. På den gamla tiden var jag oslagbar.”

  Författaren är en fd. favoritsvåger, numera i dubbel bemärkelse!

 3. Ein Bysbo skriver:

  Härliga ord: Triangelen och cykelen. Här uppe säger vi också fastlagsbullar. Tror knappt att ordet semla ens existera här.

 4. Karin Åkerlund skriver:

  Jo jag e ju inte sen att hålla med…men filmen e ju bra…så man måste bortse detta…Men självklart nu när du kommenterat det så är det det enda man lyssnar på…

 5. Pingback: Hiss-nande | Maclindhe's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s