Slöseri med resurser

Härom dagen fick jag ett förtvivlat mail från en f.d. elev på Sfi (Svenska för invandrare). Hon kommer från Tyskland och flyttade till Sverige pga. sin mans arbete. Eftersom hon är utbildad läkare i Tyskland trodde hon aldrig det skulle bli något problem att få arbete i Sverige så fort hon hade lärt sig språket. Det trodde inte jag heller.

Det har diskuterats i media de senaste veckorna om just utlandfödda läkares svenskkunskaper. När det gäller denna kvinna, född 1977, blev hon  – skärpt som hon är – snabbt godkänd på alla Sfi-nivåerna och började söka jobb.  Av Region Skåne veta att hon behövde Svenska B också. Alltså fixade hon det på en termin  Svenska som andraspråk motsvarande gymnasiets A och B-kurs med bra betyg på Komvux.

Det borde vara rena guldgruvan för det svenska samhället att få en färdigutbildad läkare, i och för sig ännu utan specialistkompetens, men ändå, som inget hellre vill än att börja arbeta här. Hon har  t o m lagt ut en vädjan på Facebook, som jag vidarebefordrar här.  Är det någon som kan tipsa om ett jobb så förmedlar jag gärna kontakt!

Har någon här i Skåne (Malmö/Vellinge/Lund..) vänner eller bekanter som är läkare? Jag söker en praktikplats eller ett vikariat på en vårdcentral eller på ett sjukhus. Jag är ST-läkare, har svensk legitimation och Svenska B enligt Europarådets nivåskala för språk (gymnasienivå). Det skulle vara bra, om någon kunna hjälpa mig. Det är jättesvårt att komma in om man är från utlandet…

Det känns som ett otroligt slöseri att inte ta till vara på hennes kompetens. Hennes och alla andras. De som kommer till Sverige med utbildningar, kunskaper och erfarenheter. Inte bara läkare, utan även alla andra.

Vad gör Arbetsförmedlingen? Om man ska raljera kan man förmoda att det är fler som haft närkontakt av tredje graden, dvs träffat UFO, än som fått arbete genom dem. Åtminstone som känner någon som sett UFOs, än som känner någon som fått jobb genom AF.

En mig mycket närstående Man försökte med kort varsel få tag i en sommarvikarie till sitt företag i somras. En relativt okvalificerad tjänst. Vid behov svara i telefon och vidarebefordra till rätt person. Arbetsspråk svenska. Det borde ju inte ha varit något som helst problem för AF att skaka fram en något så när serviceminded person, man eller kvinna, som kunde klara av det och som stod till arbetsmarknadens förfogande.

Men det gick inte, de hade ingen ”ledig”. De hade ett gäng som gick på söka-jobb-kurs, men annars nada. Dessutom skulle de själva snart gå på semester, så med så kort varsel kunde de inte hjälpa till.

Mannen bad i stället sonen, som har många vänner på Facebook, att lägga ut en trevare där, och inom några timmar hade ungefär tjugo stycken ringt, varav en själaglad kille fick sommarjobbet. Behöver det tilläggas att han anmält sig på AF??
Någon gång i höstas ringde sedan AF upp och undrade vad det var för semestervikariet Mannen behövde folk till…

Nu ska i alla fall AF börja ordna jobb till folk, är det sagt. Därför har man anställt arbetscoacher som ska coacha in de sökande på arbetsmarknaden. Strålande helt enkelt. Matcha ihop arbetstagare med arbetsgivare. Att ingen kommit på det tidigare.

Låt oss hoppas att det fungerar, så att inte även coacherna fastnar i adminstrationen av sig själva så att man behöver anställa ytterligare ett led för att göra det som jag  misstänker var arbetsförmedlarnas ursprungliga uppgift. Vad ska förresten de göra nu, när coacherna sköter förmedlingen?

Lugn, de fortsätter med det de gjort innan.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i arbetsmarknad, Invandring, Samhälle, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Slöseri med resurser

  1. Monica Lindhe skriver:

    Det kom precis ett meddelande från den tyska läkaren; hon är kallad på intervju nästa vecka! Om det är pga alla hennes inskickade ansökningar eller Facebook-uppropet framgick inte.

  2. Ein Bysbo skriver:

    AF är nog främst bra på det byråkratiska. Jag har då aldrig haft nytta av dem, de få gånger det varit aktuellt. Jo, lite utbildning fixade de faktikt en gång. Men inga jobb. Egna kontakter och initiativ är guld värd. – Hoppas att hon snart får jobb.

  3. ingrid skriver:

    Mina sensaste erfarnehet från af är två år gammalt. Jag hade fått en jättebra handledare, som åtminstone ordnade en praktik till mig inom det yrke jag jobbar inom. Men det tokiga i det hela var att jag under min praktiktid fick ett hysteriskt samtal från någon annan på af som upptäckt att jag inte hade gått på introkursen för arbetssökande, jag skulle uppenbarligen ta ledigt en dag för att lära mig söka jobb! Hallå!?

    En tid senare försökte jag få hjälp med deras studievägledare, som bara finns på plats två timmar var vecka!! Man kan inte boka tid till henne heller. Gissa hur mycket support jag fick där…

  4. Anders skriver:

    Märkligt. Ur Sydsvenskan i höstas:
    ”Redan innan hälsovalet infördes så saknades etthundra allmänläkare i Skånes primärvård. Med fem nya vårdcentraler i Lund skärps konkurrensen inte bara om patienterna. Samtliga vårdcentralschefer, både offentliga och privata, som Sydsvenskan pratar med säger att rörligheten bland läkarna ökat.”
    (finns på http://korta.nu/cd6a)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s