Politiskt beslöjad

Jag ser mig själv som opolitisk med ovanan att rösta blankt.
Min uppväxt kantades av en pappa som aldrig talade om vad han röstade på och en mamma som var hängiven socialdemokrat och gjorde sitt bästa för att skrämma mig med Högerspöket.

Någon gång på högstadiet gick jag,  som så många andra i Malmö, med i MUF (Moderata ungdomsförbundet) helt utan någon politisk ambition, utan bara för att komma in på deras häftiga fester. Jepp, de körde samma race redan då. När det började trilla ner brev märkta med MUF i brevlådan grät min mamma, och sa att jag på inga villkor fick berätta för morfar. Det skulle ta livet av honom.
Han dog ändå, flera år senare, så nu kan jag väl få komma ut?

Ganska snart upptäckte jag andra nöjen än MUFs fester, men stod säkert kvar ett bra tag i deras register. Detta är alltså hela min politiska karriär fram tills dags datum.

I veckan har det varit partiledardebatt. Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin möttes.

Oavsett min opolitiskhet har jag väldigt svårt för Mona Sahlin som person, och håller till fullo med dem som tycker att hon borde stannat i Barbie-klubben.
Det funkar inte att först ljuga och sedan skylla på att man har haft för mycket att göra när man handlar privata Toblerone för sitt jobbe-kort.
Det är ett hån mot alla småbarnsmammor som dubbelarbetar – utan att ha anställd sekreterarservice –  och lyckas hålla ordning på sin ekonomi samtidigt. Och knappast någon bra merit för en eventuell regeringschef. Att hon även uttalat lysande idéer om att vi ska använda fler romska ord i svenskan får inte heller hennes stjärna att lysa klarare i mina  ögon. Lika lite som att hon vid något tillfälle tog på sig huvudduk, hijab, för att smälta in vid något besök.
För inte  är  det väl  för att fjäska till sig röster hon vill visa våra nya svenskar hur himla gärna hon anpassar sig??

Efter att under åren ha läst Alfons Åberg för tre barn kan jag  inte annat än att se likheten mellan honom och Reinfeldt.

Alfons som liten...

...och stor??

Och med en så klok pappa och farmor som Lill-Alfons har, måste ju Stor-Alfons vinna poäng. Eller?

Eventuella förbud mot att bära heltäckande slöjor som burka och niqab kom upp i debatten mellan Sahlin och Reinfeldt. Reinfeldt ansåg att de är ett uttryck för kvinnoförtryck, men beslöt sig även han för att man inte skulle lagstifta mot det.

Jag kan bara hålla med Reinfeldt om att det är ett uttryck för kvinnoförtryck. Män bestämmer, med hänvisning till religionen, att kvinnor ska dölja sin uppenbarelse för att inte hetsa upp karlarna. Det är det samma som att idiotförklara männen.
Duscha kallt eller tänk på snöskottning så går det över. Jag lovar.
När det gäller huvudduken, (slöja, huckle, hijab) kan man se den dels som en burka light för de män  som går i spinn på hår  (Släpa-hem-till-grottan-typen?),  – alltså en religiös sak – dels som en modeaccesoar.  Jag känner kvinnor som är lika noga med att matcha sina sjalar med övrig klädsel som jag är med handväskor.

Lagstifta eller inte, men jag är vill kunna se vem det är jag träffar, oavsett om det är i min roll som lärare,  som passagerare på en buss,  patient inom vården eller som kund i en affär  eller på banken. Det är lika svårt att kommunicera med någon i rånarluva som i burka eller niqab.

Debatten har rullat vidare. I går, lördag,  hade  DN en stor artikel i ämnet. Där står bl a att det i Danmark uppskattas finnas ca 200 kvinnor som bär niqab, varav nästan hälften är danskor som konverterat till islam. Förmodat av fri vilja, och parallellen dras till trots. Trots som i 2½- eller 6-årstrots.
Dessa kvinnor liknas vid punkare som genom sin subkultur vill ta avstånd från samhället.
Intressant! Jag tänker osökt på Marjaneh Baktiaris bok Kalla det vad  fan du vill, där hon på underbart humoristiskt sätt beskriver en ung iransk flickas uppväxt i Sverige. Bl a tar hon i trots på sig slöja enbart för att reta upp sin morfar(?).
(Någon har lånat boken så jag kan inte kolla exakt. Känner du dig skyldig så lämna tillbaks den! )
Är det trots så kan man  hoppas att det går över. Man ser ju inte så många punkare som är 50+.

Visst, det finns dagar när även jag har lust att dra något gammalt över mig,  men det är varken pga religion, trots eller för att Mannen inte kan sansa sig.

På tal om böcker har jag nyss läst Nadeem Aslams Den förspillda vakan.  Den utspelar sig i Afghanistan och grep mig oerhört. Aslam, född i Pakistan, men numera bosatt i England, har fått kritik från både öst och väst för att smutskasta på båda hållen. Det ser han själv som ett tecken på att han kommit nära sanningen. Läs gärna boken. Den är recenserad på http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/nadeem-aslam-den-forspillda-vakan-1.979076

I DN’s lördagsartikel nämns också att integrationsminister Nyamko Sabuni tydligen kan tänka sig att lagstifta mot att bära slöja i skolan. Kan det ses som signifikant att hon, som utlandsfödd,  är den enda som är tillräckligt politiskt inkorrekt för detta?
Ändå har vi svenskar faktiskt been there, done that med att kvinnor inte fick visa håret. Men det var många sekler sedan vi lämnade det bakom oss, och började läsa Bibeln på ett annat sätt.

Någon kan tycka att det är  slående att reaktionerna aldrig blir så starka och utbredda som när de vänder sig mot personer med ursprung i Mellanöstern.
Kvinnoförtrycket/utnyttjandet av kvinnor har många ansikten. Så vitt jag vet är reaktionerna lika starka när det gäller t ex kvinnlig omskärelse,  prostitution eller trafficking som inte har sitt centrum i Mellanöstern.

Även Anna Anka med sitt europeiska ursprung har fått fart på ett antal feminister.  Hennes ”glamorösa” liv går ju också ut på att tillfredställa mannen, även om hon knappast har burka.

Hon har också valt själv…

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Könsroller, Kvinnor, Litteratur, Politik, Uncategorized, Vardagsliv. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Politiskt beslöjad

 1. ingrid skriver:

  Mycket intressanta tankar du har idag, i frågor som jag också är intresserad av.

  Först till Mona Sahlin; jag vill på inget sätt försvara hennes Toblerone-affär etc, men betänk om det varit Göran Persson som ertappats med detta? När affären var aktuell minns jag att journalisten Anders Ekdahl intervjuade hennes manliga kollegor, i synnerhet en som jag nu inte minns namnet på, som givetvis inte sparade på sin svada om hur skandalöst han tyckte det var. Dock nöjde sig inte herr Ekdahl med detta (nedlåtande) utlåtande utan grävde lite djupare i den utfrågade ministerns skattepapper. Det visade sig att han hade inte mycket rent mjöl i sin påse… Men han är ju man, det är förlåtet eller?

  Apropå fotot som togs på henne och Reinfeldt (?) i en soffa häromdagen, där hon hade placerat sin väska vid sina fötter… Denna väska råkade bli fokus i tidningarna. Det var en dyr märkesväska, hade kostat 6000.-! Väskan skapade en debatt och hur tveeggat det är av henne att skylta med en sådan väska med tanke på vilken paroll hon står för! Ärligt talat, för en sådan väska var den knappast dyr. För en handsydd läderväska inte särskilt dyrt alls. Vad kostar herr Reinfeldts kostym tro? Var den också fransk, eller italiensk? Det enda jag kan ifrågasätta i detta är väl att de borde ha produktplacerat med svenskdesignat istället…

  Apropå burkas etc, och om tjejerna ska förbjudas använda detta i offentliga situationer. Jag gillar inte burkas osv, men blir det förbud i skolan blir det ändå till last för tjejerna. De förbjuds istället att gå i skolan, således ingen fördel. Motpolen till detta är att kvinnor i västvärlden uppmärksammas på grund av sitt utseende. ”Hon var klädd i blå klänning i intervjun med…” osv. Har ni någonsin sett en fetlagd tv-hallåa, nyhetsuppläsare med grått hår, kvinnor i reklamfilmer som är seriösa OCH feta?

  Men givetvis, det ska inte vara ett tvång, men det är människors traditioner som konserverar mer än vad vi tror. Tyvärr!

  Tack och hej för mig.

  • Monica Lindhe skriver:

   Visst har du rätt i mycket av det du påpekar.
   En kvinnlig politiker råkar ofta värre ut en än manlig dito, och man fokuserar på fel saker typ handväskor. Men det förändrar inte min uppfattning om MS.
   Mina synpunkter på burka etc gäller det svenska samhället, där jag (i min enfald?) hoppas att skollagen gäller så att töserna kommer till skolan även utan (heltäckande) slöjor.
   En förändring i länder där det är djupare rotat känns lätt utopiskt. Dessvärre finns det länder där man försöker få än mer patriarkaliska tankesätt att bli tradition med hjälp av lagstiftning.
   Både manliga och kvinnliga TV-hallåer/ankare etc är oftast väldigt trist heterogena. Unga och slimmade, även om det finns fler äldre män – med de ”grå tinningarnas charm” Hmmm… 😉

 2. Kristina skriver:

  Hanne Vibeke Holsts Kronprinsessan är ju inspirerad av den så kallade Toblerone-affären.

  Det är minst lika upprörande att Tobias Billström (M), migrationsminister, sket i att betala tv-licens i tio år, eller att Fredrik Reinfeldt (M), statsminister, hade en barnflicka som dels vistades illegalt i landet, dels fick en lön som inte var i närheten av miniminivå – tror den låg 40 procent under om jag inte minns fel. Av märkliga skäl är dessa män förlåtna.

 3. ingrid skriver:

  har du läst Persepolis?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s