Vem röstar på Svensktoppen?

En bra söndagförmiddag innebär för min del att först ligga kvar i sängen och lyssna på Mannheimer och Tengby, sedan en lång frukost med många koppar te och tid att lösa allt i korsords- och sudukoväg i tidningen. Då brukar det vara svensktoppen på radion. Inte något jag lyssnar aktivt på, men lagom okrävande bakgrundsskval, då och då avbrutet av programledaren Carolina Noréns Hallllååååå till någon uppringd person.

I morse lyssnade jag i alla fall till och hörde att hon svarade på någon lyssnarfråga om hur man blev medlem i juryn och fick rösta. Det är inget man kan anmäla sig till, utan det är en statistiskt utvald skara på 4000 personer mellan 16 – 79 år som varje vecka får ett kort i brevlådan där de erbjuds delta i svensktoppsjuryn. Om jag inte fastnat i tredje sudukon hade jag nog inte tänkt vidare på det, men det gjorde jag alltså.
4000 personer i veckan. 52 veckor på ett år. 208 000 personer per år. Upp och kolla nätet   Detta systemet har de haft sedan januari 2003. Alltså 6 år och 9 månader i runda slängar.  Ungefär 1,8 miljoner svenskar mellan 16-79 ska sålunda ha fått denna inbjudan att rösta. I ärlighetens namn står det också att man om man vill har man  möjlighet att stanna kvar i juryn fyra veckor,  och det kanske en del vill, så jag delar antalet  med hälften och får fram ca 900000. (som sagt, höll på nuffror i sudukon)

Hur många svenskar finns i det åldersspannet? Enligt SCB fanns 7098453  16-79-åringar i landet  den  31 december  2008.

Om jag inte är helt ute och cyklar i matematiken (och då är jag säker på att jag får veta det. Väldigt snart) så borde ungefär var sjunde – åttonde  17-79-åring blivit statisktiskt utvald under dessa år.

Nu kommer frågan – hur många känner du som blivit erbjudna att delta i denna statistiskt utvalda jury som styr vår söndagsskvalande i riksradion? Nähä. Hur många har du hört talats om som varit med? Inte det heller, nä.  Även om man kanske inte går runt med en liten skylt eller nål på uppslaget som säger att man varit med i svenkstoppsjuryn, borde man åtminstone hört det nämnas vid någon kafferast eller andra tillfällen till skvaller. Men icke. Trots ett ganska stort socialt nätverk.
Är det över huvud taget någon som i alla fall har hört en skröna om någon som röstat till Svensktoppen?? Snälla, låt mig i så fall få veta det.

Tills dess är jag övertygad om att det är lika sällsynt med medlemmar i svensktoppsjuryn som personer som fått jobb genom arbetsförmedlingen. Alltså aningen färre än de som kan begå ed på att de haft närkontakt av tredje graden med marsianer från yttre rymden.

Om någon undrar om jag inte har vettigare grejer att göra än att räkna ut onödigt vetande, så jodå, det har jag. Storstäda toaletterna.
Gissa varför jag sitter här och skriver?

 
 

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i I-landsproblem, Radioprogram, Statistik och urval, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vem röstar på Svensktoppen?

  1. Ingrid skriver:

    Hej du! Tro det eller ej, men jag har varit uttagen. Det är några år sedan. Man lämnar sin röst fyra veckor i rad. Så nu känner du någon som gjort det. Kul va’!
    Kram Ingrid

    • Monica Lindhe skriver:

      OJ! Det finns alltså de som blir uttagna. Dessutom så nära och kära. Det är nästan så jag får hopp om mänskligheten igen. Har du upplevt fler extraordinära händelser som vi inte känner till? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s