Exkursion med nysvenskar

En del av mitt arbete består i att undervisa på Sfi – dvs. svenska för invandrare. Ja, vi har invandrare här om någon undrar. En hel del med faktiskt, med tonvikten på kärleks- och arbetsinvandring.  Normalt kommer våra nya svenskar till mig när de nått en viss kunskap i svenska. De riktigt nyanlända tar en annan kollega hand om. Det känns som en förmån att arbeta med denna saliga blandning av nationaliteter och bakgrund.  Med en nordafrikansk matthandlare och en hemlig agent från det stora landet i väster i samma grupp kan det inte bli annat än spännande. Och tänk vilka resurser de har med sig.  Tre personer i salen behärskar sammanlagt 14 språk .

Idag var det planerat en exkursion i ett av kommunens naturreservat, och traktens store naturguru var bokad som guide. Kollegan hade däckat med en tuff infektion, men det skulle väl inte vara några problem att ta hand om gruppen själv.
På utsatt tid stod jag på busshållplatsen och väntade in de vuxna eleverna, och när bussen lämnat av sin last stod jag omringad av något som skulle kunna vara Miss World-kandidaterna. Miss Russia hade dessutom med sig en barnvagn med sin fyramånaders gullklimp i. Begeistringen var total hos såväl Miss Spain, Miss Australia, Miss Ukraine som Miss Thailand.  Vi hade en tid att passa och gruppen hade nappat på uppmaningen att ha på sig bra skor, men krävde ändå en del påfösande för att komma framåt i  något så när rask takt. Det måste vara så arrangörerna av miss-tävlingar känner sig när de ska  få ihop det hela.  Manande och lätt gamla.

Med bara några minuters försening kom vi fram och mötte först mr New Zealand och sedan vår guide. Detta är en man med rykte om sig att ha brottat ner både grisslybjörnar och olovandes kite-surfare, men som log förtjust vid åsynen av all kvinnlig fägring. Dock uttryckte han lite oro över att det skulle bli besvärligt med barnvagnen i sanden. Inga problem. Miss Russsia var även utrustad med bärsele och vagnen stuvades in i guidens bil.
Under den tiden kom Mrs Canada inslirande. Hon hade väntat på fel golfklubbs parkering. Vi gav upp att Mr Brazil skulle komma och gav oss ut på naturvandringen. En del av eleverna är väldigt nyanlända, det handlar om några veckor i landet, och trots ambitionen att lyssna fanns, och jag försökte simultantolka gav de snart upp och inriktade sitt intresse på den lille i bärselen in stället.  Vad katten heter förresten olika fågelarter på engelska? Alla kan väl inte heta Seagull? Vi gick precis vid golfbanan så man kunde kanske dragit till med en eagle eller albatross?   Den  Store Guiden får i alla fall ursäkta, men han blev definitivt utkonkurrerad av en betydligt yngre man.

Efter tre timmars vandrande och tittande på rara växter, sälar och fåglar var turen slut och vi skulle traska tillbaks till busshållplatsen. En äldre man i stor svart bil av tyskt fabrikat tyckte uppenbarligen att vi hindrade hans framfart och lade sig på tutan en meter bakom oss, med resultatet,  förutom att vi hoppade en halv meter, att lillgossen i vagnen började gråta.
Det innebar att gruppen fick lära sig ytterligare ett nytt svenskt ord. Gubbjävel.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Invandring, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s