Snabbutbildning till kurator

I morse vaknade Mannen vid niotiden, inte av motorsågar (lumberjacksen verkar vara färdiga, träden utmed vår norrsida är borta,  och vi har fått det mycket ljusare i de rummen) utan i ett försök att vänja kroppen vid normala arbetstider igen. Själv väntar jag en vecka till med sådana ovanor.

Klockradion knäpptes på och jag låg kvar i sängen, halvsovande.
Jonas Gardell skulle kåsera och jag vaknade till och började lyssna.  Gardell börjar prata om ett brev han har fått på sin hemsida, fiktivt eller inte spelar egentligen ingen roll, från en tjej som hade tankar om självmord och om det var OK.
Gardells svar var tankeväckande.  Visst, i en del lägen är självmord en lösning. Om du t ex är snuvig och tar livet av dig så försvinner garanterat viruset som orsakar förkylningen. En annan lösning är varmt vatten med ingefära och honung. Han menade att det finns alltid alternativ, och att man ibland måste tillåta kroppen att inte leva, bara att överleva. Livet i sig är ett virus med dödlig utgång, men det är totalt onödigt att skynda på förloppet.

Alla  möter då och då människor i kris, och som ser allt i svart. Inte tycker man heller själv alltid  att livet är en dans på rosor.  Hädanefter  ska jag försöka ta med mig rådet att tillåta mig eller andra att bara överleva när det är tufft. Ta ett glas ingefärsdricka och låta solen ha sin gång.

Nästa inslag på radion var Morgan Alling. Även han hade kloka ord om att en dag vakna och inse att man inte  kan ha sin taskiga barndom som ett alibi för att bete sig som en idiot.  Liksom när det gällde att sluta röka eller dricka måste individen själv komma till insikt och fatta beslut.

En snabbutbildning till kurator på mindre än en halvtimme!
Det där med att ta eget ansvar satte igång tankeverksamheten. Hur många gånger har jag inte som lärare hört ursäkten att “bussjäveln körde ifrån mig” när elever kommer för sent, istället för att “jag missade bussen” som i 99,9% av fallen är sanningen. De flesta busschaufförer har faktiskt för vana att plocka upp folk som står på hållplatsen när bussen kommer! Det är lättare att se skulden hos någon utomstående…

Om du inte var vaken i morse, så lyssna förresten gärna själv på inslaget från radion. http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1889376&BroadcastDate=&IsBlock=

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s