Dag 10. Åhus – Linderöd, 50 km.

banvall

Nu gäller det att vara positiv! Vädret var gynnsamt hela cykelturen idag. Sol, lite moln, lite vind (motvind så klart). Från Åhus till Tollarp gick det som en dans. De goa tjejerna på Åhus turistbyrå hade ritat ut Martin Jöns väg på kommunens cykelkarta (den var inte ens utsatt där). Denna väg går på diagonalen mellan Everöd och Tollarp, är nästan bilfri, men med många hästar i stora hägn. Framme i Tollarp förundrades vi lite över att nästan alla såg ut som Tollarparns syskon, men så kan det kanske bli på mindre orter? ?
På ortens café åt vi en god paj, och sedan köpte vi med oss lite mat från ICA, eftersom det inte finns mat på dagenn B&B. Nu skulle vi  leta efter cykelvägen till Linderöd. Lita aldrig på en Man om ni inte vill göra en extra backe. Mannen i fråga litade inte på min nedärvda kompass i trakterna runt Skettilljunga och V Vram. I färdrens spår eller något. Släktforskarkollegor vet precis vad jag menar. 😉
Så småningom kom vi in på banvallen som leder fram till Linderöd. Den var inte i samma division som den mellan Skanör o Höllviken, utan snarare ett geggigt hjulspår, något bredare än cykeldäcket. Det gällde alltså att hålla tungan rätt i mun. Sträckan skulle vara drygt en mil och efter några kilometer kom vi frestande nära en asfalterad väg, som enligt Mannen gick ända fram till Linderöd. Det vara bara det att den vägen var inte anpassad till Banverkets aversion mot branta stigningar. Om man inte var på lektionen i lågstadiet som handlade om LinderödsÅ-S-E-N fattade man det nu. Jaja. Ungefär strax efter masten som väl ligger högst på åsen gick vår lilla väg ihop med E22. Cykla på en europaväg med 90-hastighet är inte att rekommendera. Jag vägrade och vi for snabbt som vinden ner för hela backen vi släpat upp cyklarna för strax innan och valde banvallen igen. Här var inte stigningen lika brant, men så in i hoppsan utdragen och tung. Slutligen kom vi i alla fall fram till Linderöd och klev in till handlaren i byn, köpte glass och fick en vägbeskrivning till Linderödsgården ritad på en postit-lapp. Tackar för det!     Bara fem km kvar, varav två ute på E22. Vi kom i alla fall fram, och hann med fem minuters marginal få in packningen innan regn och åska tog över showen.
Mannen blev rent av uppspelt när han kom på att ”värden” på boendet är i samma branch, dock mer inriktad på grindar.  Själv är jag glad att vi är framme, rummet jättefräscht, och sedan är det extra bonus att värdfolket verkar hur trevliga som helst!
Och det kan stå i CV:et framöver att Linderösåsen är bestigen med cykel – i motvind!

Såväl sittdelen, låren, knäna och axlarna (att putta upp en överlastad cykel för åsen har den effekten) gör sig påminda, så kvällen kommer att ägnas åt stretching, TV och kartläsning inför morgondagen.

Dagens låt: River deep mountain high med Ike & Tina Turner (tillägnas alla som inte har mountain-bike)

Dagens citat: Ja jag hoppade ju av utbildningen när jag blev gravid, och tänkter jag kunde fortsätta nästa år. Med att bli gravid  alltså. (Tjuvlyssnat i Tollarp)

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dag 10. Åhus – Linderöd, 50 km.

  1. Gunilla o Per skriver:

    Vi har oxå varit ute och farit. 240 mil på fem dagar , dock med bil . Skönt att slänga sig i Brassestolen en stund på Falsterbostranden i dag medan ni fortfarande trampar i ert anletes svett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s