Dag 9. Turister i Åhus.

DSC02859

Idag står cyklarna stilla och vi använder apostlahästarna istället.
Nu tror jag att vi vi har tittat på de flesta attraktioner  som finns här, dvs gamla klostermurar, hospitals- coh kapellruiner, museet, kyrkan, glasskioskerna, Helgeåns båda sidor, etc.
På museet finnas bl a en kopia av en europeisk karta från 1570, där man bara tyckt att fyra skånska orter var värda att nämnas; Lund, Helsingborg, Åhus och Falsterbo.  Hur ser de orterna ut idag? Lund blomstrar med sitt universitet och alla stora företag, Helsingborg har sitt centrum, Dunkers och hamnen och Åhus är verkligen levande. Den gamla stadskärnan med torget o alla vackra hus och gränder, Köpmannagatan med affärer och så hamnen med alla serveringar av olika slag. När vi kom hemcyklande till Gästis runt midnatt i går natt sjöd det fortfarande av liv.
Så har vi då Falsterbo… där är stadskärnan intakt. Punkt. Samma fråga som i Maglehem  dyker upp igen. Varför kan inte Skanör-Falsterbo bli ett levande samhälle igen? Ska det vara så omöjligt att det blommar upp ett samhälle för alla åldrar där? Fler caféer (både Kust o Aldos är väl besökta), lite restauranger, klubbar eller disco, fler butiker som säljer kläder, smycken, konst, whatever. Öppna ett nytt Systembolag där, hjälp de existerande affärerna och bankerna att stanna. Släpp fram de som vill satsa, även om det inte gäller Horse Showen. Stadkärnan förstörs inte för det! En replik från teatern på Marsvinsholm, Sitt still i båten dyker upp (fritt citerad) Som kommunalpolitiker har man väldigt lite möjlighet att förändra, däremot en väldig makt att stoppa förändringar.

Glassen i Åhus är värd ett eget kapitel. Gigantisk och god! En tvåkulors chokladdoppad glass är en hel middag, . Pistage och knäck… Hemligheten är två kulor i Åhus är det samma som två gånger tre kulor på andra orter, alltså sex kulor. Det känns som jag behöver cykla extra mycket i morgon för att kompensera intaget, samtidigt som jag är väldigt behagligt lat och avslappnad! Inför morgondagen har vi  besökt tursitbyrån för att få bästa cykelväg härifrån. Bästa innebär minst backar, kilometer och trafik.
Middagen blev  ”världens bästa ribs” på Åmund, och om de verkligen är bäst vet jag inte, men de var sanslöst goda!
Jag har också lyckats shoppa två t-shirts och ett par jeans.  Hur de ska få plats är morgondagens problem. I värsta(?)  fall får jag väl smyga bort lite av Mannens smutstvätt.

Dagens citat: 150 spänn åt h-vete. (Vid åsynen av ett foto Mannen tog på mig, sittandes i profil  iklädd en av de nya t-shirtarna)

Dagens låt: Blå blå vindar och vatten med Tomas Ledin tillägnas alla som behöver nässdroppar.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dag 9. Turister i Åhus.

 1. P&B skriver:

  Hej igen!
  Du är en riktigt trevlig krönikör, hetter det så?
  Då bär det vidare i dag, vädret ser ut att bli bra, så det blir nog en lätt tur. har inte riktigt koll på vart turen går, men då ni kommer till Ingegerd och lennart, ber vi om en hälsning.
  Kram på er och kör försiktigt!
  P&B

 2. Ingrid skriver:

  Hej! Den glassen var helt i min smak. Jag lyckades också shoppa två toppar igår. Som det kan bli. Har dock lite större väska att packa ner dem i. Hoppas att ni har bra cykelväder. Kramar Ingrid o Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s