Dag 5. Simrishamn – Onslunda, 24 km

Vi lämnade ett mulet Simrishamn i morse och ställde in siktet på Onslunda. Om trakterna runt Snårestad kunde liknas vid Kebnekaise är Österlen rena Alperna. Cykelvägen går från Simrishamn o upp till Rörum, och på avstickaren över Rörums backar är det just backig. När man flåsande, stånkande, svärande och svettandes lyckats komma upp på ett backkrön, ser en svag, kort nedförsbacke som följs  av en ny, lång, brant uppförsstigning, samtidigt som vinden inte går ens väg och regnet börjar falla är åtminstone jag beredd att lägga mig ner och klösa asfalten, förbanna allt jag kan komma på och ringa efter en taxi. Då är det tur (?) att Mannen försvinner som en prick i fjärran och jag ärt för stolt för något annat än att kasta mig på cykeln igen. Ett extra aber efter det att cykelvägen tog slut och vi vek av mot S:t Olof var den dåliga vägkvalitén. Tidigare har vi kunnat utnyttja nedförsbackarna till en bra fart (max 32 km/h) och rullat snålskjuts halva uppförsbacken. Men nu var det så håligt och sprucket i vägkanten att man riskerade att skickas rätt ut i evigheten om man hamnade i en håla, alltså lägre fart nerför och inget gratis uppför.

Vid  uppehåll för regnet i S:t Olof upptäckte vi att tåget, dvs ångvarianten, stod inne på stationen och körde bort om och kollade. Flera av de som driver det verkar vara jämgamla med loket. Tur det finns entusiaster!

Mannen har förresten uppvisat en ny sida under denna resa. Från att vid alla tidigare resor i bil blåst förbi allt vad ateljéer, butiker och annat som säljer varor i högsta tillåtna hastighet föreslår han nu själv att vi ska stanna hos keramiker, damastväverier, presentbodar, etc. Först blev jag glad över denna mognadsutveckling hos honom, sedan började jag fundera på om han ville pausa, tills jag kom på att vi har ju ingen plats att ta med något inköpt. Det  är alltså helt säkert att släppa lös mig i allehanda affärer. Det finns däremot små hårda saker, som inte tar så mycket plats i bagaget, och det hade jag spetsat in mig på i Rörum, i en silversmedja! Men naturligtvis var den stängd!

Nu har vi i alla fall kommit fram till Lennart o Ingrid i deras stuga  mellan S:t Olof och Onslunda och blivit så väl mottagna redan, med både mat och dryck! Här stannar vi två nätter, så i morgon blir det bara stegräknare och ev. lite andra funderingar, medan jag väntar på att mina cykelkläder som jag sköljt upp ska torka. De luktade inte smultron precis.

Dagens citat: Jag ska strypa den jäkla klockaren (Mannen i morse efter att ha väckts varje halvtimme hela natten av kyrkklockan)

Dagens låt: Highway to Hell med ACDC (som tillägnas den unge föraren av en grå BMW, som förutom att blåsa förbi oss alldeles för nära och fort dessutom gjorde fingret)

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dag 5. Simrishamn – Onslunda, 24 km

 1. Marie T skriver:

  Tänk på att de flesta konstnärer/hantverkare som har något vettigt att sälja med stil, oftast även har web-shopar så kolla in något smarrigt dyrt och sätt mannen med VISA-kortet framför datorn sedan! Ebbas och Clemence ”Silversmedjan” har massor av snygga saker så jag förslår att du och värdinna sätter sig i bilen och kör dit med mannen och VISA-kortet i baksätet.
  Hade du något doftande sköljmedel till cykelstrumps-outfiten?
  Pyss på er!

 2. Globetrottern skriver:

  WOW!
  Vilket jobb ni gjort… och vilket häftigt äventyr!!!
  Det är inte helt utan att man (jag) blir lite sugen på att göra en sväng på stålhingsten någon gång… Jo, trots alla uppförsbackar, motvind och annat… Det låter riktigt gemytligt! =)

  Ha några sköna vilodagar nu och ladda för kommande etapper!

  Ta det försiktigt på vägarna!

 3. sue skriver:

  hur skall jag klara en dag utan bloggen? Kom på mig idag på syklubben att sitta att längta hem efter att få kolla på det du skrivit..Vädret var alldeles förskräckligt regn och storm o åska,, mina tankar var hos er..Men jag kan rekommendera ett underställ som heter non stink, av väldigt fin ull, värmande torrt alltid och man är lagom i det, behöver inte tvättas på vckor OCH utan lukt.. har det på skidåkning och i den berömda husvagnen.. kommer från nya zeeland. Idag har enbom och jag (mest enbom) varit dolor och förlöst Sessans valpar(anna i italien), det blev 5 stycken, jättefina, detta kan vi ju jobba med som extraknäck..Sov gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s