Konfererensresa till Gotland

En onsdagsmorgon i september. På väg mot Sturup i bilen. Det är en lugn morgon med gles trafik i den riktningen och bilen går bra efter verkstadsbesöket. Solen skiner och bilradion är inställd på den danska kanalen Soft. Det är lätt att köra för fort.

Jag kom fram till Sturup i god tid och följde Mannens hänvisningar till parkeringen. Normalt försöker jag åka från Kastrup som är två busshållplatser och ett tågstopp hemifrån om jag ska flyga, men i detta fall blev det billigare och smidigare att åka via Sturup och mitt fortbildningskonto på skolan är begränsat. Det är alltså fråga om en tjänsteresa, särvuxkonferens – den årliga riksversionen, i år förlagd till Gotland.

Att jag inte tog bussen dit beror på att planet hem ska landa klockan halv åtta på fredag kväll och jag vill helst tillbringa fredagskvällen någon annanstans än på en buss genom Skåne.

Framme vid parkeringen tryckte jag på knappen för biljett. Tugg-tugg-tugg. Inget hände. Jag provade igen. Dubbelt så långt tugg i maskinen, men ingen biljett. Jag provade att stoppa in ett kreditkort, men det gick inte. Nytt försök att trycka biljett, men icke.  Det är då man trycker på knappen med telefonlur för att få hjälp. Efter cirka tjugofem signaler svarar en goer göteborgare, som dock inte hette Glen utan ett namn som slutade på y.  Han konstaterade på något distanserat sätt att det satt en biljett i vägen, och det var därför det inte fungerade. Glad i hågen att han kommit på vad problemet var höll han på att bryta förbindelsen, men jag hojtade och fick frågat vad jag skulle göra nu då?

-Ställ dig på P-ettan  istället, sade han med fingret på off-knappen.
– Vadå P-ettan? Vad är det?
– Alltså, du står vid P-trean nu, och du får köra till P-ettan. Där fungerar maskinen.
– Jaha, och var är det då?
– Suck. Du har en massa taxibilar bakom dig.
– Jo.
– Ser du vart deras nosar pekar?
– Jag är inte blind…
– Kör i den riktningen så kommer du till P-ettan.

Sagt och gjort. Jag kom dit och konstaterade att det kostade som en halv flygresa att parkera där två och ett halvt dygn. Men jag kom in och hittade en parkering halvvägs till Svedala. Tur att jag var ute i god tid…

På vägen in kunde jag konstatera att alla taxibilar har tutor och alla taxichaufför som står utanför Malmö Airport tutar. Hela tiden. En jäkla liv med andra ord.

Väl inne vid Malmö Aviations disk frågade tjejen vad jag hette i efternamn, och medan jag letade efter lappen med bokningsnumret sade hon mitt förnamn o tryckte ut boardingkort.
Säkerhetskontrollen passerades lika snabbt och jag upptäckte att jag fortfarande hade tid till godo. Det blev en stor latte i kaffebaren. 38 kronor, men med mitt rabattkort i just den kedjan endast 34,60. Rena klippet.

En yngre pappa satt med sin dotter i sjuårsåldern vid bordet bredvid. Han höll fram sin mobil till flickan.

Ser du  punkten skärmen där?. Det är London, och där bor fler människor än i hela Sverige. Och du vet hur stort Sverige är. Vi körde ju genom Sverige i somras. Tänk att på den lilla punkten kan bo så många.

Flickan, som verkade ha fått begåvningen från sin mor, satte fingret på hans display sa att det inte kunde vara så. Inte ens ett finger fick ju plats där, men pappan envisades och talade om att Sverige var glesbefolkat.
Jag funderade på att lägga mig i och komma med en annan skalenlig liknelse mellan hans hjärna och ett microchip, men behärskade mig.

Kvinnor är i absolut minoritet på reguljärflyget till Stockholm. Förutom ett gäng idrottstjejer som skulle upp och tävla i något var vi tre kvinnor.  De två andra läste affärsdokument och excelfiler på planet, jag en bok. Fiction om någon undrar.

Efter en kort väntan på Bromma var det boarding på Visbyplanet. Kvinnan i disken kastade en blick på min kabinväska och sade att den var för stor.

– De godkände den i Malmö.

Stockholm från ovan

Kvinnan fnös och talade om för mig att detta var ett mindre plan och att jag skulle sätta väskan nedanför trappan upp till planet. Jodå. Det var ett litet plan. En rad stolar på ena sidan och två på andra, gånger tolv. Med propellrar. En SAAB 340. Mannen kör en SAAB 93 och flygplanet var väl gjort i ungefär samma skala; dryga tre gånger större än bilen.
Hopp och lek och iväg till Gotland. Men det gick snabbare än bussen över Tygelsjö till Vellinge och på Visby flygplats blev jag och fyra andra särvuxtanter upplockade av  Visbykollegans son i en minibuss och körda till Tofta där vi skulle bo. En kollega hade sagt till mig innan att det var lyxigt där. Nja. Mer kollo-stuket, men väl så trevligt!

En kvart senare kördes vi till Suderby där själva konferensen skulle gå av stapeln.  Konferensen inleddes med en vän gosskör, en innantill-läsande landshövding och  ett feel-good föredrag av en man från Linköpings universitet. Han hade skrivit en bok grundad på intervjuer med utvecklingsstörda och redovisade den med hjälp av overhead.  Många aha-upplevelser alltså, men jag är lite allergisk mot kollektiva  aahhh-utrop, främst när det gäller vuxna. Det var alltså inte pga. den antika tekniken, utan intervjuoffrens svar man aahhhhade.

Skönsjungande gossar

Middagen serverades och jag tog chansen att följa med följa med första transporten tillbaks till Tofta, dryga milen bort, redan klockan nio med förhoppningen att kunna sätta mig vid datorn en stund.

Täckning var en definitiv bristvara där. Noll och intet på min medhavda dator och med lite tur och öppet fönster ibland på mobilen. Tidig nattning alltså.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s