Varning för sinneslöhet

I veckan har Livsmedelverket kommit med en rapport som varnar för en hel del  kosttillskott som säljs på Internet.

Hos de 43 kollade produkterna fanns bl a brister i märkningen, om innehåll som kan vara direkt hälsofarligt och med falska påstående om effekterna.

Varför blir jag inte förvånad? Jag har med åldern uppnått den vishet som innebär att jag inte längre tror på underverk. Man kan inte få en perfekt (ur vems synvinkel förresten?) kropp genom att knapra i sig några piller, alternativt ersätta vanlig mat med pulver.

Nu slår mig insikten att jag sedan jag kom hem från Sydafrika gått på just det. Mina luncher den senaste veckan har bestått av just måltidsersättningar. Under resan var jag nämligen inte alltid beredd på att bli fotograferad och hann inte hålla in magen och sträcka ut hakorna i tid och har sett skrämmande exempel av någon som liknar mig själv på bild.
Men det är ju en helt annan sak…

En av de undersökta produkterna är Brain Calm. Bara namnet får mig att undra. Att vara lugn och fin är eftersträvansvärt. Fysiskt alltså. Stressfenor är ganska jobbiga, och det är inget kul att vara heller. Däremot vill jag, även om jag är avslappnad som en katta i solsken, ha hjärnan igång. Man kan tänka hur bra tankar som helst då. Inte alltid genomförbara, men definitivt bra.

I Brain Calm finns bl a extrakt av passionsblomma som anses ha sedativa egenskaper, och även innehåller små mängder av Beta-karbolinalkaloider som stimulerar centrala nervsystemet, och  är  MAO(monoaminoxidas)-hämmare. Något som annars används mot t ex depressioner och Parkinson.

Det är bara det att medicinering med MAO-hämmare kan medföra en förhöjd halt av tyramin (som kan ge migrän eller få blodtrycket att skena) i blodet, och man måste därför hålla en viss diet om man tar det. T ex får man inte äta ost eller proteinrika födoämnen som inte är färska, som torkade bönor eller salami. (Källa: www.slso.sll.se) Eller proteindrycker…
Jag glömde förresten att de även kan ha en viss hallucinogen effekt.

Lätt sinneslö, med en och annan hallucination och möjligen migrän på det.  Även om hjärnan är lugn…

Man kan må bättre.

Ibland känns det bra att vi har statliga kontrollorgan.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i Kosttillskott, Mat, Personligt, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varning för sinneslöhet

 1. ingrita skriver:

  Jag föreslår att du läser innehållslistningen i dina måltidsersättningar, bara det kan göra en (f)vettskrämd!! 🙂

  Och tyvärr, det finns bara en enkel regel för att gå ner i vikt: äta mindre och förbruka mer. Så enkelt och så svårt att realisera! Hjärnan och kroppen mår bäst så! Inga andra dieter funkar långsiktigt ju! Men jag har också gått på det, i kylskåpet finns två fp ”smoothies”…

  Och visst är det konstigt att hälsokostpiller inte är kontrollerat a la receptutskrivning ed.Visserligen är de oftast lågdoserade. Men det kan bli överreaktion på det precis som med vanlig ”medusin”… 🙂

  • Monica Lindhe skriver:

   Ahhh, du tänker zååå. Det är alltså inte säkert att det bara är snor som gör mig seg i huvudet för närvarande…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s