Tidningsmobbing

I dagens Sydsvenskan finns i A-delen ett uppslag som handlar om ohälsa och mobbing i skolorna. Rubriken över två uppslag säger ”Eleverna i Burlöv mår bra – i Vellinge dåligt.”

Eftersom jag jobbar i skolan, tillika i Vellinge kommun, där eleverna sägs må så dåligt måste jag läsa noggrannare. Sammanlagt har 172000 årskurs 6 och 9 elever över hela landet besvarat  frågor från folkhälsoinstitutet kring psykisk hälsa och ohälsa.

I texten står att det i Skåne finns stora problem med psykisk ohälsa i Båstad, Klippan och Trellleborg, medan det var niondeklassarna i Trelleborg, Perstorp och Klippan som hade mest problem med mobbing.  Lomma var den av kommunerna där flest av eleverna svarade att de mår bra.

Detta stämmer också med faktatabellen bredvid. Men Vellinge då, där eleverna med nästan krigsrubrik sägs må dåligt, till skillnad från Burlöv, där de mår bra, var är de i listan?

Vellinge kommer på fjärde plats när det gäller mobbing, vilket naturligtvis är illa nog,  även om Perstorp, Trelleborg och Klippan har än värre resultat, medan Burlöv kommer trea från slutet, bättre än de flesta, men sämre än Hörby och Skurup.

Hur kommer det sig då att dessa två kommuner lyfts fram i rubriken? Sydsvenskan läses inte så mycket i Perstorp och Klippan, så det kanske inte har så stort intresse för läsarna, men Lomma och Trelleborg hör definitivt till spridningsområdet.

Kan det ha att göra med att  i Sydsvenskans journalistik  är ”rika” kommuner som Lomma och Vellinge mer eller mindre lovligt byte att kasta skit på, respektive tysta ner positiva saker om,  medan man klappar ”stackars” Burlöv på axeln och ligger lagom lågt med Trelleborg?? Om man ser till tidningens spridning  borde rubriken varit att ”Eleverna i Lomma mår bra  – i Trelleborg dåligt”.

Eller är  det är kanske politiskt inkorrekt under ett valår, av en tidning som åtminstone tidigare kallat sig oberoende liberal.  Jag, och många med mig har länge reagerat på hur Sydsvenskans ställningstagande mot vissa kommuner, t ex Vellinge, tappat allt vad jornalistisk objektivitet heter.

Tjoflöjt, har inte någon i Vellinge sagt eller gjort något dumt så vi kan utnämna honom/henne till rikspucko? Det kan de gott ta, de som är så rika!

Nu är det definitivt inte så att jag ställer mig bakom allt, ibland inte ens något av det som Vellinge sägs stå för, när det gäller politik, inställning till flyktingar, bakåtsträvande, etc.  Dessutom är jag tillräckligt insatt för att veta att det i Vellinge bor massor med folk som kämpar med samma problem, ekonomiska och andra,  som man gör i andra kommuner.

Men om hundra Vellingebor ger uttryck för något positivt och två gapar emot, vem lyfts fram i pressen (läs Sydsvenskan)?

Vi har varit prenumeranter på denna tidning i närmre 30 år. Räkningen på förnyat abonnemang kom i veckan. Och åkte idag ner i  slasken. Det var  med lite sorg i sinnet, för det finns fortfarande utmärkta journalister som skriver i tidningen.

Så jag tittar en gång till på dagens avisa. Läser den  felaktiga, kommunmobbande,   rubriken till en artikel om mobbing och knyter ihop påsen.

Sorry, det blir Skånskan eller DN istället.

Om MacLindhe

Jag är född i mitten av 1950-talet i Malmö och har i stort förblivit Skåne trogen även om jag gärna besöker andra platser och länder. Numera äger jag mitt eget schema och det innebär väldigt mycket fotkonst och utställningar, även om skrivklådan pockar på då och dåvilket än så länge resulterar i bloggar . I was born in Malmo in the middle of the fifties, and have stayed in Scania, Sweden, even if I love to visit other places and countries. Nowadays I own my scedule, and spend a lot of my time I work with my art. Now and then, I still write a blog.
Detta inlägg publicerades i media, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s